Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pravidelné vojenské cvičení Západ letos neproběhne. Rusové trénují na Ukrajině, oznámil Šojgu

Autor: ČTK, swp - 
4. září 2023
17:53

Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023, uvedl dnes podle agentury Interfax ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle něj místo toho „cvičí na Ukrajině“. „Ne, letos máme cvičení na Ukrajině,“ reagoval Šojgu po jednání ruských a tureckých představitelů v Soči na novinářský dotaz týkající se pravidelných manévrů.

O tom, že Moskva pravděpodobně manévry zruší, minulý týden informovalo britské ministerstvo obrany. Důvodem je podle Londýna nedostatek vojáků a vybavení, kterému Rusko v důsledku války na Ukrajině momentálně čelí.

Takzvaná společná strategická cvičení provádělo Rusko od roku 2010 ve čtyřletých cyklech, a to po celé zemi. Od roku 2021 se měla konat každý druhý rok v západní části země, což podle Londýna odráželo priority Moskvy s ohledem na narůstající konfrontaci se Západem.

Manévry, které provedla ruská armáda společně s běloruskou v září 2021, tedy jen několik měsíců před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, byly největší od rozpadu Sovětského svazu. Podle Moskvy se jich zúčastnilo na 200 000 vojáků.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa