Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Součást taktiky? Rusko dává lidem z okupovaných oblastí bydlení zadarmo. Má to ale háček

Autor: DVL, swp - 
27. srpna 2023
18:46

Deník Kyiv Post přišel na to, že Rusko zahájilo nový program - nabízí lidem v okupovaných částech Ukrajiny bydlení zadarmo. Má to však jeden háček - člověk, který má o program zájem, musí vlastnit ruský pas. Přitom se mnoho Ukrajinců potýká s tíživou finanční situací, a nabídku Ruska přijímají. Nejčastěji se pak stěhují na Krym. 

Bývalí obyvatelé Chersonské oblasti v tíživé finanční situaci využívají ruského programu, který jim nabízí bezplatné bydlení na Krymu, zjistil deník Kyiv Post.

Kreml zavedl program v říjnu roku 2022. Zahrnuje poukázky na bydlení pro Ukrajince v okupovaných oblastech, kteří jsou ochotni vzít si ruský pas. Poukaz lze následně vyměnit za dům kdekoliv v Rusku nebo na okupovaných oblastech Ukrajiny. 

Jedna osoba může získat 33 m², dvě osoby 42 m² a rodina se třemi nebo více členy získá za každou osobu navíc 18 m². 

Podle mnoha lidí, kteří promluvili s novináři pod podmínkou anonymity, je nejoblíbenější destinací Krym. „Poprvé jsme slyšeli o zakoupení domu tímto způsobem po Novém roce,“ řekl zdroj z Krymu. „A nyní mí přátelé z realit říkají, že dnes se jedná o jejich hlavní prodeje.“

Proč to Ukrajinci dělají?

Jak napsal deník Kyiv Post, motivací Ukrajinců bývá spíše jejich zoufalá situace než sympatie k Rusku. Navíc Kreml sám žene lidi k tomu, aby se k takovým nabídkám uchylovali. „Důvodem je, že Rusové zkrátka vyeskalovali humanitární krizi na maximum,“ řekl Ostap, mluvčí ukrajinského Centra národního odporu (CNR). „A dnes je pro lidi bez ruského pasu velmi těžké přežít v okupovaných oblastech a oni vás prostě donutí, abyste to akceptovali. Ždímají lidi - důchodci nedostanou důchod, lidem nedávají peníze a zvyšují ceny potravin.“

Ukrajinští uprchlíci řekli novinářům, že si nedokázali najít práci, platit měsíční výdaje či si dovolit bydlení na Západě. „Naše rodina se evakuovala do Polska z okupované Kachovky,“ vypověděl jeden uprchlík, který si zažádal o ruský program. „Ale po šesti měsících, co tu žijeme, máme velký problém s financemi a hledáním bydlení."

Jiný zdroj uvedl, že vědí o dvou rodinách, které i přes svůj proukrajinský postoj přijaly ruskou nabídku a nyní žijí na Krymu. Rodiny si nemohly dovolit žít v Evropské unii, uvedl zdroj.

Co z toho má Rusko?

Aby se bývalí obyvatelé z Chersonské oblasti mohli zapojit do ruského programu, musí nejprve navštívit Rusko či Ruskem kontrolované oblasti a podat žádost ve vládních centrech. K dispozici musí mít všechny dokumenty včetně pasu. 

Kontrola následně trvá několik měsíců, poté obdrží bytový certifikát a mohou hledat. Podle oslovených makléřů je následně proces velmi jednoduchý. Prodávající předá dokumenty k bydlení novým majitelům poté, co dostanou peníze od státu. Tento proces trvá obvykle sedm až devět dní. 

Podle ukrajinské vlády se jedná o ruskou taktiku - čím více bude mít Rusko držitelů ruských pasů, tím spíše může tvrdit, že na okupovaném území žije mnoho Rusů. Rusko zkrátka může říct, že Ukrajinci dávají přednost životu pod ruskou vládou. Podobné taktiky země zahájila již v roce 2014 po invazi na Krymský poloostrov. 

Někteří prodejci těchto domů na Krymu jsou nicméně vůči některým novým uprchlíkům z Cheronské oblasti podezíraví - ukázalo se totiž, že minimálně ve dvou případech došlo k tomu, že noví majitelé domu ho následně prodali a peníze poslali ukrajinské armádě.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila tt v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video  Elitní ruský tank se při útěku před dronem zřítil z útesu.  - Ozbrojené síly Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa