Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Skandály, korupce a podivné povoláváky na Ukrajině: Zelenskyj se snaží napravit potíže s odvody

Autor: RFE/RL, mav, swp - 
21. srpna 2023
05:00

Do ukrajinské armády už se těžko shánějí posily, víc než na dobrovolníky musí už spoléhat na narukované. A ne vždy odvod probíhá podle pravidel. Zároveň se mu mnozí snaží nekale uniknout. Veřejné pobouření kvůli odvodům i špatnému zacházení s vojáky dosáhlo bodu zlomu, píše server Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL). Kyjev proto situaci řeší razantně.

Po sérii skandálů vyvolaných důkazy o korupci prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že budou propuštěni vedoucí vojenští náboráři v celé zemi, a slíbil ulevit od některých problémů vojákům, které může čekat ještě mnoho měsíců bojů, protože válka se vleče a současná ukrajinská protiofenzíva dosahuje jen omezených úspěchů. Právě vzhledem k tomu, že konec války je v nedohlednu, může se otřes systému proměnit v rozhodující zatěžkávací zkoušku pro ukrajinskou společnost.

Pohár trpělivosti veřejnosti i vlády přetekl se zprávou, že si Jevhen Borysov, šéf Oděského oblastního vojenského odvodního úřadu, koupil přímořskou vilu ve španělské Marbelle v přepočtu za bezmála sto milionů Kč (a k tomu ještě kancelář tamtéž a luxusní auto). Důkazy přinesl novinář Mychajlo Tkač v investigativní reportáži pro Ukrajinskou pravdu; ukázal i, že nemovitost je psaná na Borysovovu matku.

„Bývalý úředník se snažil uniknout před vyšetřováním, přičemž využíval konspirační elementy - měnil telefonní čísla, auta, polohu atd. Aktivní pátrání trvalo dva dny a nakonec byl na základě komplexních operativních a vyšetřovacích opatření nalezen a zadržen v Kyjevě,“ informoval Státní vyšetřovací úřad. 

Národní agentura pro prevenci korupce později uvedla, že se nezákonně obohatil o 188 milionů hřiven (113 milionů korun). Borysov byl zadržen, odvolán z funkce a podroben trestnímu vyšetřování.

Podle Valerije Bolhana, šéfredaktora nezávislého média Intent a spolupracovníka Centra pro veřejná vyšetřování, protikorupční nevládní organizace v Oděse, až 50 000 lidí podplatilo vojenské náboráře, aby se vyhnuli odvodu nebo odjeli do zahraničí. „Když to vynásobíte 5 000 dolary (110 000 Kč), což je průměrná cena za ‚potvrzení‘ nezpůsobilosti k vojenské službě - dostanete jmění,“ řekl RFE/RL.

Oděsa má pověst města s bující korupcí; co se však vyhýbání se odvodům týče, ujišťuje Bolhan, že se nijak výrazně neliší od jiných částí Ukrajiny, protože nekalé praktiky byly zaznamenány po celé zemi.

„8 500 dolarů (188 tisíc Kč) za pomoc při vyřazení z vojenské evidence,“ tweetovala ukrajinská policie v sobotu. „Mykolajivská policie zadržela zprostředkovatele nelegálního prospěchu. Hrozí mu až deset let vězení.“

V návaznosti na Borysovův skandál Zelenskyj oznámil inspekci ukrajinských odvodních středisek a středisek sociální podpory - nástupců postsovětských vojenských komisariátů, které se po desetiletí potýkaly s hluboce zakořeněnou korupcí. Státní úřad pro vyšetřování oznámil, že v důsledku inspekce bylo zahájeno 112 trestních řízení proti náborovým úředníkům, podáno 33 oznámení o podezření a 15 obžalob k soudům.

Nato Zelenskyj učinil ještě dramatičtější krok: Oznámil, že vedoucí vojenských náborových středisek v jednotlivých ukrajinských regionech budou odvoláni všichni. Náborový systém „by měli řídit lidé, kteří přesně vědí, co je to válka a proč jsou cynismus a úplatkářství ve válečné době zradou“, řekl a slíbil, že odvolané úředníky nahradí vojáci, kteří byli zraněni a nemohou již bojovat.

Milion Ukrajinců ve zbrani

Na začátku ruské invaze byly běžně k vidění fronty před vojenskými náborovými středisky, jak Ukrajinci spěchali bránit svou zemi. Od té doby zhruba čtyřicetimilionový národ podle ministra obrany Oleksije Reznikova shromáždil armádu čítající přibližně 700 000 vojáků a až 250 000 příslušníků Národní gardy, pohraniční stráže a policie.

Zároveň neznámý počet lidí podplatil vojenské náboráře, aby se vyhnul povinné službě, zatímco jiní odešli do zahraničí - navzdory zákazu opustit zemi pro téměř všechny ukrajinské muže ve věku od 18 do 60 let.

Za rok a půl drásající války mnoho dobrovolníků padlo nebo bylo zraněno. Přesný počet ukrajinských ztrát není veřejně znám. Deník The New York Times v pátek anonymně citoval americké představitele, že zemřelo téměř 70 000 ukrajinských vojáků a 100 000 až 120 000 jich bylo zraněno - což je mnohem více, než kolik připouštěl Kyjev.

Doplňovat síly je obtížné, sám od sebe už jen tak někdo nepřichází. Potřeba branců spolu se systémovou korupcí v systému odvodů do armády vedla k „divoké mobilizaci“, řekl RFE/RL Rostyslav Kravec, advokát a šéf Ukrajinské nezávislé nadace právníků, který zastupuje desítky mužů stěžujících si na nezákonný odvod nebo naverbováni.

Od loňské zimy se na internetu objevily desítky videí, na nichž náboráři rozdávají povolávací rozkazy pochybným, ba i zjevně nezákonným způsobem. V Oděse rozdávali obsílky ze sanitky, kterou jezdili po městě. V Čerkasech tři pracovníci náborového střediska zbili civilistu. V Ternopilu zabránila skupina žen náborářům v hrubém zadržení muže na ulici. V Kyjevě dostala skupina nelegálních nočních pouličních závodníků povolávák coby formu trestu - taková praxe se rozšířila u podezřelých z drobné kriminality nebo přestupků, a to navzdory kritice ze strany občanské společnosti a armády.

Ruští trollové posilují strach z odvodu

V důsledku toho se někteří muži po celé Ukrajině začali zdráhat opouštět své domovy a rozčiluje je nepředvídatelnost a tvrdé zacházení. Probírají to na anonymních chatech na sociální síti Telegram. Proruské kanály na Telegramu a účty na Tiktoku tyto zprávy zveličovaly a míchaly je s dezinformacemi ve snaze zasévat strach.

Podle Kravece nemají vojenští náboráři právo muže zadržovat nebo násilně dopravovat do náborových středisek. A pro použití předvolání jako trestu neexistují žádné právní opory. „Ale náboráři to dělají neustále, aby dali najevo, že jsou efektivní, a zároveň se jednoduše obohacují korupcí,“ řekl.

K vojenské službě mohou být povoláni všichni muži ve věku od 18 do 60 let, pokud nemají zákonné důvody pro odklad nebo vyloučení, jako je nemoc a invalidita - vlastní nebo závislé osoby - nebo specifická rodinná situace, například když sami vychovávají dítě nebo když mají se ženou aspoň tři. Muži povolaní do armády ovšem často nevědí o svých právech a mnohá náborová střediska je prostě mobilizují, aniž jim poskytnou příslušné informace.

Sedmačtyřicetiletý Vitalij byl kvalifikován jako způsobilý k vojenské službě, přestože měl čtyři vyhřezlé ploténky omezující pohyb jeho nohou. Se vstupem do armády souhlasil po slibu, že bude zařazen na pozici v týlu. Ale po dvou měsících výcviku byl poslán na frontu v Doněcké oblasti.

Bez ohledu na to, jak jsou fyzicky nebo psychicky vyčerpaní, nemohou vojáci armádu opustit, pokud vojenská lékařská komise neurčí, že již nejsou schopni služby. Jejich velitelé je mohou pustit na dovolenou až na 30 dní ročně z rodinných nebo zdravotních důvodů.  

Marodi na frontě

Jevhen Havrylčak se do bojů dobrovolně přihlásil už v roce 2017, když mu bylo 18, a na Donbas se pak víckrát vracel. Loni na podzim začal trpět neustálým kašlem a svíráním na hrudi. Bylo mu diagnostikováno astma, ale vojenská lékařská komise rozhodla, že může pokračovat ve službě. Sám si aplikuje steroidy na léčbu astmatických záchvatů a říká, že se smířil se svou situací. „Budu pokračovat až do konce,“ říká.

Vitalij strávil tři měsíce na frontě, než byl zasažen granátem z ruského dronu a utrpěl několik zranění kostí, poranění mozku a přišel o zrak v jednom oku. Jeho rodina byla mylně informována, že dezertoval, a nemohla ho najít, dokud jim dobrovolníci nepomohli identifikovat nemocnici, kde se léčil.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Podle právničky Julije Zasoby z lidskoprávní organizace Juridyčna Sotnja podstatnou část problémů vojáků způsobují nebo zhoršují vojenské lékařské komise, které jsou motivovány k udržení bojovníků v armádě - a někdy jsou netransparentní. A i když komise kvalifikuje vojáka jako částečně nezpůsobilého, velitelům často trvá i měsíce, než ho přesunou na méně rizikovou pozici.

Jedna padesátnice (své jméno se bojí zveřejnit) strávila šest let v armádě na administrativní pozici. Uvedla, že se loni v létě nervově zhroutila a několik civilních lékařů jí diagnostikovalo neurologické onemocnění. Lékařská komise nejprve její žádost o demobilizaci zamítla; až když předložila hromadu dokumentů a pohrozila právníkem, komise ustoupila.

„Propustili mě, protože jsem žena; muži jsou pod příliš velkým tlakem, aby hájili svá práva,“ řekla pro RFE/RL. „Obrovská ukrajinská fronta si žádá obrovskou armádu a tempo bojů znamená, že není dost času na výcvik a léčení lidí.“

Sliby o vymýcení korupce

„Mnoho problémů vzniká kvůli špatné kvalitě práce vojenských lékařských komisí,“ uvedl prezident Zelenskyj minulé pondělí, když navštívil vojáky v Doněcké oblasti, a slíbil, že „připraví řešení“. Tisíce ukrajinských vojáků zatím přemýšlejí, jak dlouho budou muset bojovat, zatímco ti, kteří ještě nebyli mobilizováni, se ho obávají. „Ukrajina si musí vybrat mezi potřebami armády, potřebami ekonomiky a lidskými právy - jeden nemůže mít všechno,“ konstatuje krutou pravdu Kravec. Sliby o vymýcení korupce se podle něj ukážou jako bezvýznamné, protože se nejspíše omezí na personální změny.

Jiní jsou optimističtější. Vladyslav Grezjev je generální ředitel personální agentury Lobby X, která se téměř deset let podílí na projektech občanské společnosti a nyní provádí nábor na některé vysoce specializované pozice v armádě. „Pokud existuje politická vůle, je možná dlouhodobá reforma, kterou potřebujeme, protože v kvantitativním vyjádření Rusko nikdy nepřekonáme,“ řekl Svobodné Evropě s tím, že systém přijímání do armády se od začátku invaze zlepšil. „Abychom se posunuli kupředu, musíme usnadnit přesuny vojáků mezi jednotkami, zavést mechanismus demobilizace a optimalizovat nábor pro konkrétní role,“ uvedl Grezjev.

Podle Mykola Bělyškova, analytika Národního institutu strategických studií v Kyjevě, není personální politika ukrajinské armády ideální, ale případ Ukrajiny není ojedinělý: „Mnoho válek začalo masou dobrovolníků připravených vstoupit do řad, ale pak svou roli sehrály odvody.“

Podle něj je nábor konkrétních lidí pro konkrétní role důležitý pro morálku a soudržnost armády i společnosti obecně, ale nakonec rozhodujícím faktorem pro ochotu lidí zapojit se do válečného úsilí je šance vrátit se živý – a to v konečném důsledku závisí na pořádném výcviku a výzbroji.

Video se připravuje ...
Další videa