Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok Rusů v Černihivu: Video zachytilo explozi! 7 mrtvých a 148 zraněných, Zelenskyj slíbil odvetu

Aktualizováno -
20. srpna 2023
09:00
Autor: ČTK, simao - 
19. srpna 2023
13:03

Počet zraněných po sobotním ruském útoku na severoukrajinský Černihiv stoupl na 148, uvedla agentura Ukrinform. Mezi zraněnými je i 15 dětí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury DPA slíbil odvetu.

„Ruská raketa zasáhla v našem Černihivu přímo městské centrum. Náměstí, polytechnická univerzita, divadlo,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti telegram.

„Obyčejná sobota, kterou Rusko změnilo v den bolesti a ztrát. Jsou tam mrtví, jsou tam zranění,“ dodal Zelenskyj.

„Naši vojáci Rusku odpoví na tento teroristický útok,“ slíbil Zelenskyj odvetu.

V divadle v severoukrajinském městě se podle agentury Unian konala výstava výrobců bezpilotních letounů. V okamžiku dopadu rakety bylo na místě mnoho civilistů.

Divadlo má zničenou střechu a výbuch poškodil také řadu oken blízkých budov a desítky aut v okolí. Část zraněných se podle Ukrinformu nacházela v blízkosti divadla, protože zrovna šla z nedalekého kostela.

Ukrajinské úřady z bezpečnostních důvodů předem nezveřejnily, kde přesně se výstava dronů uskuteční, a místo konání oznámily až čtyři hodiny před začátkem, píše Unian. Podle svědků raketa zasáhla přímo výstavní prostory.

Bývalý náměstek ministra vnitra Anton Geraščenko sdílel na sociální síti X video, které zachytilo moment exploze v Černihivu.

Ukrajinské letectvo dříve oznámilo, že Rusko v noci na dnešek vyslalo na ukrajinské území 17 dronů, z nichž 15 se podařilo sestřelit.

Ruské bezpilotní letouny vzlétly z ruské Kurské oblasti a na Ukrajinu, která se brání ruské invazi už téměř 18 měsíců, přiletěly ze severovýchodu. Oblasti v centrální a západní části Ukrajiny vyhlásily letecký poplach.

„(Ukrajinské síly) zničily 15 nepřátelských dronů,“ uvedlo ukrajinské letectvo. Co se stalo se dvěma nesestřelenými stroji, neupřesnilo.

Video  Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa