Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Invaze 1968 jako dnešní Ukrajina? Fiala zmínil komplexy Rusů, Lipavský nezlomnost Ukrajinců

  • Autor: vja - 
    21. 8. 2023
    12:26

    Česko si dnes připomíná výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy z roku 1968, přičemž na zlomovou událost Československých dějin ve velkém vzpomínají i čeští politici. Mnozí z nich připomínají i paralely s ruskou invazí na Ukrajinu, která trvá již přes rok a půl. Přestože od „bratrské pomoci“ Sovětů uběhlo již 55 let, ambice Ruska zůstávají podle nich stále podobné a stejně nebezpečné. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil ruské komplexy, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nezlomnost Ukrajinců a jejich vůli po svobodě. Co další?

    „Je to právě Ukrajina, která celému světu ukazuje, že ruské komplexy, imperiální instinkty, zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968. Podle nějakých dobových interpretací vpád do Československa naplno odhalil podstatu sovětského myšlení a ruské politiky. Bohužel to trvalo dlouhé dvě desítky let, než se zločinný režim pod tíhou vlastních chyb nakonec zhroutil,“ uvedl při projevu před budovou Českého rozhlasu premiér Petr Fiala (ODS).

    Řada dalších politiků také zmiňuje paralelu mezi invazí tanků Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a Putinovou invazí na Ukrajinu v únoru 2022.

    Video  Fiala u Českého rozhlasu: Ruské komplexy zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 1.Lipavský: Kremelské uvažování se nemění

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na sociální síti X (dříve Twitter) ráno zveřejnil video, ve kterém vysvětluje, proč je třeba nadále poskytovat pomoc a vyjadřovat podporu Ukrajině. „Přesně před 55 lety sovětská vojska obsadila Československo a zničila sen o svobodě milionům lidí. Kremelské uvažování se nemění a v případě Ukrajiny vidíme stejný scénář. Ukrajinci ukázali, že jejich vůli po svobodě okupanti nezlomí,“ napsal v krátkém příspěvku.

    Ukrajina by se podle ministra neměla za žádných okolností zbavovat území, která si Rusko nárokuje, jelikož takové rozhodnutí by prý mír nepřineslo a krvavou válku neukončilo. „Ukrajina se stala terčem chorobné ruské rozpínavosti. Rusko se snaží násilím a anexí připravit Ukrajinu o celé její území. Ukrajina nyní volá o pomoc a my se k ní nemůžeme otočit zády. Rusko žádný mír nenabízí, pouze násilí, únosy a válku,“ vysvětlil. 

  • 2.Nerudová: Česko by se mělo zapojit i do poválečné obnovy Ukrajiny

    V souvislosti s výročím invaze Varšavské smlouvy do Československa připomněla utrpení Ukrajinců i přední ekonomka, bývalá prezidentská kandidátka a nyní kandidátka STAN do europarlamentu Danuše Nerudová.

    „Dnes si připomínáme 55 let od okupace Československa. Nešlo o žádnou bratrskou pomoc, ale o okupaci nadechující se země, která začala toužit po svobodě. To stejné teď dělají Rusové Ukrajincům. Nedovolme ruské páté koloně relativizovat naše dějiny ani současné dění. Ukrajina bojuje i za naši svobodu a budoucnost. My, třicet let po odchodu posledního sovětského vojáka z našeho území, musíme být i nadále těmi, kdo Ukrajině pomáhá,“ napsala na sociální síť X.

    Ráda by prý byla, pokud by kromě stálého poskytování vojenské a humanitární pomoci bylo Česko lídrem i při procesu poválečné obnovy Ukrajiny. „Děkuji každému, kdo nezapomněl a pomáhá,“ dodala závěrem.

  • 3.Pekarová Adamová: Ukrajinci jsou v tom s námi, buďme i my s nimi

    Ukrajinu ve svém projevu před budovou Českého rozhlasu zmínila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).  „Ukrajinci v čele se svým prezidentem dnes hrdinně čelí brutální ruské agresi, která skutečně v řadě ohledů připomíná naše vlastní trauma ze srpna 1968. Nejlepší způsob, jak uctít památku všech tyranií minulých, je vytrvat v podpoře bojovníků proti tyraniím současným. Ukrajinští bojovníci jsou v tom s námi, buďme i nadále my s nimi. Čest památce obětí totalit současných i minulých,“ pronesla ve svém projevu.
    Video  Pekarová u Českého rozhlasu: Ukrajinští bojovníci jsou v tom s námi, buďme i nadále my s nimi  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 4.Válek: Ruská rozpínavost trvá

    Ani podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se ruská mentalita za více než půlstoletí příliš nezměnila. „Při pohledu na dnešní Rusko vidíme, že se nic nezměnilo. Dění na Ukrajině dnes a denně dokazuje, že ruská imperiální rozpínavost stále trvá a že je Rusko schopné provádět to nejhorší barbarství. A je úplně jedno, jestli tomu Rusové říkají bratrská pomoc Československu, třídenní speciální operace na Ukrajině nebo Operace vynucení míru v Gruzii,“ okomentoval přetrvávající rozpínavost Ruské federace.

  • 5.Šalomoun: Pachatelé válečných zločinů nesmí ujít spravedlivému trestu

    Na Ukrajinu v souvislosti s dnešním výročím vzpomněl i ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Pachatelé válečných zločinů podle jeho slov nesmějí ujít spravedlivému trestu.

    „Před 55 lety v noci na 21. srpna k nám vtrhla vojska Varšavského paktu. Tyto dny znamenaly zmařené životy i naděje lidí na svobodnější život v naší zemi. Ve světle tohoto brutálního vpádu nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny v boji proti ruskému agresorovi, který okupuje část území tohoto suverénního státu. Pachatelé zločinů jako genocida, válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a agrese nesmí ujít spravedlivému trestu,“ napsal v příspěvku na sociálních sítích.

  • 6.Výborný: Víme, jaké to je, když přijede okupant

    Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) právě vlivem toho, že víme, jaké to je být v područí okupantů, se dokážeme lépe vcítit do situace, v jaké se nachází Ukrajina a patřičně pomáhat. 

    Víme z vlastní zkušenosti, co znamená, když přijde neznámý … okupant. 55 let, s úctou myslím na tehdejší oběti i všechny, kteří ty důsledky zažili na vlastní kůži. A právě proto stojíme za Ukrajinou,“ napsal na sociální síť X.

    Video  Mrazivé záběry srpnu 1968 od Petera Scheinera  - Peter Scheiner, Zürich
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa