Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ukrajinci u Bachmutu našli ruský dron s českým motorem. Firma se brání, případ řeší BIS

Aktualizováno -
3. srpna 2023
11:27
Autor: Darina Jíchová, lig - 
3. srpna 2023
08:57

Válka na Ukrajině se v poslední době změnila ve válku dronů. Ukrajinská protivzdušná obrana denně hlásí, kolik dronů zničila, a už i Moskvané často se strachem hledí na nebe, zda neuvidí nějaký ukrajinský bezpilotní letoun. Co je ale zarážející, je fakt, že jeden z vojáků našel ve zničeném ruském dronu u Bachmutu motor vyrobený v Česku, informuje list The Kyiv Independent.

„Vyrobeno v České republice,“ hlásá na sobě motor od firmy Model Motors a chlubí se českou vlaječkou. Tento „motůrek“ však poháněl kamikadze dron Lancet, který útočil na ukrajinské jednotky u Bachmutu. „Vidět součástky vyrobené zeměmi NATO v ruských dronech je přinejmenším podivné a podlé,“ komentoval na svém twitteru dobrovolník z 93. mechanizované brigády, který letoun objevil.

Odkud součástka pochází, odhalil voják, když z motoru odstranil nános lepenky. „Bez tohoto motoru – od spojenecké země – by dron prostě neletěl. A ta společnost nese velkou část odpovědnosti za zabíjení našich lidí,“ nález dobrovolníka nejen zaskočil, ale rovněž rozezlil.

Podle webu formy Model Motors se společnost zaměřuje na „vývoj a výrobu vysoce kvalitních motorů AXI a příslušenství pro létající modely“. Drony Lancet Rusové běžně používají jak pro útoky, tak pro výzkumné mise. „Lancety nám dělají velké problémy, ničí naši palebnou sílu a zabíjejí naše lidi,“ přiznal voják. Už 18. července šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak oznámil, že některé ruské drony sestřelené nad Mykolajivem měly součástky ze západních zemí – tehdy se jednalo o Šahédy íránské výroby s karburátory z Irska.

I přes přísné sankce se výrobky z evropských zemí dostanou do Ruska, většinou přes nějakou třetí zemi, jako je Kyrgyzstán. Dokazuje to například analýza deníku Washington Post, podle které se zmnohonásobil trh mezi ruskými a kyrgyzskými firmami – zvláště co se součástek pro drony týče. Na konci července pak Spojené státy uvalily sankce na kyrgyzské společnosti podezřelé z toho, že Rusku pomáhají obcházet sankce. 

Model Motors: Nikdy jsme nedodávali motory do ruských zbraní!

Přes třetí stranu se zřejmě dostal do Ruska i český motor, jak uvedla společnost Model Motors pro BleskZprávy. „Naše společnost nikdy! nedodávala motory do ruských zbraní! Celou situaci již delší dobu řešíme s českými zainteresovanými úřady, aby se podařila rozkrýt cesta, kterou se do Ruska, potažmo do těchto zbraní motory dostaly. Naše motory se vyváží do celého světa a přes nějakou třetí osobu, nebo firmu se to zřejmě přeprodalo až do Ruska. Mohu Vás ubezpečit, že tento typ motorů nevyrabime a nikomu neprodáváme již nejméně rok,“ komentovali zástupci firmy s tím, že daný typ motoru už více než rok nevyrábějí a neprodávají.

Kudy a jak se tedy dostal do Ruska? S největší pravděpodobností přes východní státy jako třeba Tchaj-wan či právě přes zmiňovaný Kyrgyzstán. Celou záležitost řeší už i Bezpečnostní informační služba, informoval Deník N.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Záběr na ruské vojáky z ukrajinského dronu, který česko poslalo na Ukrajinu.  - Twitter.com/Vozím drony na Ukrajinu
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa