Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kouř z Kanady dusí 80 milionů lidí. V USA zavírají pláže a ruší akce, lidé nemají větrat

Aktualizováno -
28. června 2023
20:49
Autor: ČTK - 
28. června 2023
13:35

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky dnes platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší, píší americká média. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů.

Zatímco v první polovině měsíce zažívalo nejsilnější znečištění východní pobřeží, dnes byla kvalita ovzduší nejhorší v regionu Velkých jezer, který zahrnuje velká města jako Chicago, Detroit nebo Cleveland. Podle televize CNN se však varování Národní meteorologické služby (NWS) vztahovala celkem na sedm celých amerických států a na sedm dalších částečně.

Lidé v Chicagu a Detroitu jsou od noci na dnešek vystaveni vzduchu, který americké úřady považují za „velice nezdravý“. Tento popis je spojený s mírou znečištění mezi hodnotami 200 a 300 na 500bodové stupnici, přičemž ve více než 2,5milionovém Chicagu dnes zaznamenali až 255 bodů. Uvedená dvě města měla po několik hodin v noci na dnešek podle portálu IQAir vůbec nejhorší kvalitu ovzduší ze všech velkých měst světa. Úřady lidem doporučují zůstat uvnitř se zapnutou klimatizací, a pokud musejí být venku, nosit respirátory.

Chicago dnes navštívil americký prezident Joe Biden, který zde měl delší dobu naplánovaný projev o americké ekonomice. Bílý dům při tom uvedl, že aktuální podmínky jsou „součástí sílícího trendu extrémních meteorologických jevů, které zažíváme v důsledku klimatických změn“.

Do kouřové mlhy by se v průběhu dneška a čtvrtka mohl ponořit i osmimilionový New York, jehož panorama bylo před třemi týdny také kvůli kanadským požárům zbarvené až do oranžova. Špatná kvalita ovzduší může dráždit oči, nos i hrdlo. Kouř z lesních požárů nese částice PM2.5, které jsou dosti malé na to, aby se po vdechnutí dostaly hluboko do plic a do krevního oběhu, a které podle lékařů zvyšují pravděpodobnost výskytu astmatu nebo srdečních chorob.

Aktuální povětrnostní podmínky negativně ovlivňují také kvalitu ovzduší pro miliony Kanaďanů, píše zpravodajská společnost CBC. Kanadská vláda varovala obyvatele v Torontu před „vysokou mírou rizika“ zdravotních problémů, zejména pro seniory, malé děti či osoby pracující venku. Zlepšení situace se očekává v pátek ráno.

Kouř z Kanady nepříznivě dopadá také na leteckou dopravu, ačkoliv společně se silnými bouřemi na severovýchodě USA a technickými problémy na letištích v oblasti kolem Washingtonu působily v uplynulých dnech spíš jako jedna z přitěžujících okolností, které přiměly dopravce zrušit tisíce letů.

Podle deníku The Washington Post jsou letošní požáry nejhorší v moderních kanadských dějinách. Ohně již zničily na 72 000 kilometrů čtverečních porostu, což je přes 91 procent rozlohy České republiky. Třetina zničené plochy připadá na provincii Québec, kde v neděli stále hořelo osm desítek požárů, z nichž tři desítky nebyly pod kontrolou hasičů.

Video  Výjevy jak z apokalypsy: New York zahalený v toxickém oparu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi