Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Není se kam schovat“. Ukrajinci popsali strasti ofenzivy. V ruinách měst jsou Rusům na očích

Autor: DVL, swp - 
7. srpna 2023
05:00

Nedávno osvobodili ukrajinští vojáci obci Staromajorske, Rusové se jí však nechtějí vzdát. Vysílají na její znovuobsazení malé skupiny vojáků a pořád na vesnici útočí. Jenomže z té jsou ruiny. „Není se kam schovat,“ okomentoval jeden ukrajinský voják. A co po Rusech zůstalo, když utekli z Neskuchne? A jaké nekalé taktiky používají? O tom informoval americký zpravodaj CNN.

Na záběrech z dronů to vypadá, že čtyři silnice, které vedou do obce Staromaiorske, jsou téměř rozemleté v prach. Malá vesnička vede směrem na Mariupol a dobýt ji bylo těžké.

Ve vesnici skoro nezůstaly žádné zdi, což znamená, že je pro ukrajinské síly těžké obhajovat zde svou pozici. To se stalo v pondělí 31. července, ruské síly vesnici neustále ostřelovaly. V jednu chvíli ruští představitelé tvrdili, že se jim podařilo znovu obec zabrat, ale to Ukrajina popřela. 

Boj o převzení kontroly nad Staromaiorske trval 10 dní a na jeho konci Rusové utekli. Jeden z ukrajinských vojáků, který má volací znak Krivbas, popsal, jaké byly boje: „Když jste pod palbou nepřátelských vojáků, nemáte se kam schovat. To je to nejtěžší.“ Dále uvedl, že se Rusové pokusili vesnici znovu zabrat a to dvakrát za poslední týden. Vždy se jednalo o malé skupiny vojáků. 

Ukrajina má zde špatnou pozici, neboť ruské síly jsou na východní straně řeky, takže mohou využívat ochranu, kterou jim řeka poskytuje. 

„Vítejte v Mordoru“

Krivbas mluvil s novináři ve větším městě Neskuchne, které Ukrajina osvobodila již o pár týdnů dříve. Popisoval houževnatost a mazanost ruských sil, se kterými tam bojoval. 

Ukrajina před útokem vyhodnotila, že město brání jenom 20 vojáků. Ale ve skutečnosti jich tam bylo 200, jelikož se schovávali v různých sklepech, nechodili ani na záchod, místo toho používali plastové láhve, aby se vyhnuli ukrajinským dronům. 

Ukrajina tedy zaútočila se 70 vojáky. Boj skončil ve školní hale, jak uvedl Krivbas, kde Rusové učinili poslední pokus o boj předtím, než utekli. 

Po Rusech zbyly odpadky a nápisy na stěnách: „Tady láska neexistuje.“ „Bůh je pro Rusko.“ „Vítejte v Mordoru.“ 

„Nechápu jejich motivaci“

„Jejich taktika se nezměnila,“ řekl velitel AREY Serhej. „Dopředu staví jednotky Storm Z.“ Jedná se o špatně vybavené rekruty z ruských věznic, kteří jsou často popisováni jako „potrava pro děla“. Rusko je používá k tomu, aby odhalilo pozice ukrajinských sil, takže na ně pak mohou zaútočit vytrénovaní ruští vojáci. 

„Stojí, dokud neumřou. Nechápu jejich motivaci, nechápu, za co bojují,“ dodal Serhej. 

Mezitím jeho vojáci našli malou brožuru v ruštině nazvanou „Proč bojujeme“. Ta poskytuje zkreslený příběh o tom, proč začala invaze, uvádí se v ní, že Rusko bylo napadeno a nemělo jinou možnost, než se bránit. 

Ruští vojáci používají v bojích také plyn. „Rusové chaoticky stříleli, aby zjistili, kde jsme,“ řekl další z vojáků s volacím znakem Reva, který se také podílel na osvobození Staromajorske. „Pak přišel plyn. Nejde to cítit. Pohybuje se to pomalu. Bral jsem si batoh, když mě pálilo v krku a v nose.“

Dokonce i miny byly nastražené. Mladý odminovač, který má volací znak Volt, popsal, jak se pod protitankovými minami nacházejí granáty, takže pak společně způsobují dvojí výbuch. 

Ukrajina nabrala tempo a je v pohybu. Její vojáci jen nevědí, jak dlouho bude tento lítý boj pokračovat.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa