Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajina nasadila k osvobození klíčového města armádní elitu: Rusy loví „Duchové Bachmutu"

Autor: DVL, swp - 
1. srpna 2023
05:00

Ukrajinské síly se pokouší získat zpět město Bachmut. Součástí tohoto plánu jsou také elitní jednotky zvané Duchové Bachmutu, které operují v noci, píše britský zpravodaj BBC.

Jejich velitelem je muž zvaný Duch. Jejich základna se nachází na periferii města. „Má volací značka je Duch. Když jsme začali terorizovat Bachmut, dostali jsme jméno Duchové Bachmutu,“ řekl velitel elitních jednotek. 

Základna jednotky je již v dosahu ruského dělostřelectva. Duch neucukl, když poblíž přistál granát. „Dělostřelectvo vždy lidi znepokojuje,“ řekl. „Před dělostřelectvem se můžete ukrýt, ale ne před odstřelovačem.“ 

Duchové jsou tým zhruba 20 vojáků, kteří v Bachmutu operují posledních šest měsíců. Často loví velmi hodnotné cíle. Novinář se Ducha zeptal, kolik jeho tým zabil lidí. „Máme potvrzené číslo 524, 76 jsem zabil já,“ odpověděl.

Ne každý si nicméně vede statistiku. Kuzja, odstřelovač pro dnešní noc, řekl: „Není být na co hrdý. Nezabíjíme lidi, zneškodňujeme nepřítele.“ Před válkou pracoval v továrně. Řekl, že nikdy neměl rád zbraně, ale cítil, že musí bránit svou zemi. 

„Každá mise je nebezpečná, pokud uděláme chybu, nepřítel nás může zasáhnout. Samozřejmě mám strach, jenom hlupák by neměl,“ dodal Kuzja. 

Uvnitř mise

Dnešní noc ho bude doprovázet Taras. Kusch je řidič, který je přiveze co nejblíže frontě. Odsud pak dvoučlenný tým bude muset ujít více než míli, aby došel k cíli. Mezitím Duch zůstane na základně po boku nováčka, kterému říkají Brit. 

Nejmladší člen jednotky dostal jméno kvůli svému tréninku ve Velké Británii. Zatím nemá potvrzený žádný zneškodněný cíl. Duch řekl, že si sám vybírá každého člena týmu na základě jejich „lidskosti a vlastenectví“ spíše než na základě jejich vojenských zkušeností či dovedností. 

Když se začne stmívat, tým vleze do svého obrněného vozidla Humvee. Řidič Kusch upozorní na to, že část cesty je stále pod palbou ruského dělostřelectva. Poté, co nastartuje auto, se všichni pokřižují. Kusch z mobilu pustí nějaký ukrajinský rapový song, který je motivuje. Zároveň pak není tolik slyšet ostřelování. 

Tým míjí půl tuctu zničených ukrajinských obrněných vozidel. Po stranách jsou minová pole. O dvacet minut později se vůz zastavuje, Kuzja a Taras vystupují a mizí mezi stromy. Kusch na ně zavolá: „Bůh s vámi!“ Pak se vrátí do vozu a jede zpět, nicméně cestou zpátky zasáhne šrapnel pneumatiku. 

Zbytek cesty je nervy drásající. Když konečně řidič s novináři dorazí na základnu, ukazuje kus zubatého kovu, který roztrhl pneumatiku. 

Uvnitř základny je pak tma, ostřelování ustalo. Mezitím tým úzkostně poslouchá vysílačku a čeká na zprávy od týmu odstřelovačů. Kusch a Brit přecházejí po parketu. 

Duch volá své sedmileté dceři. Má ji puštěnou nahlas, když říká: „Miluji tě, tati.“ Na chvíli se zdá být všechno normální, ale Duch ji už naučil, jak demontovat zbraň. 

O sedm hodin později po troše spánku jede Humvee zpátky pro Kuzju a Tarase. Úleva při návratu na základnu je hmatatelná. Kuzja řekl: „Jeden výstřel, jeden cíl.“ 

Řekli, že se jednalo o ruského kulometčíka, který ostřeloval ukrajinské jednotky poblíž fronty. Nyní budou duchové do další noční mise odpočívat. „Jsem šťastný, že jsem zpět a že jsou všichni naživu,“ řekl Kuzja. 

Během posledních šesti měsíců však bylo několik členů týmu zraněno, včetně velitele Ducha. Žádný z nich však nepřišel o život. „Každá mise může být poslední, ale děláme ušlechtilý skutek,“ řekl Duch. 

Malý tým odstřelovačů nemůže vyhrát válku ani dobýt Bachmut. Věří však, že mají nějaký vliv. Kusch řekl, že to má psychologický vliv na nepřítele – lovit jednoho ruského vojáka po druhém z místa, které není vidět a se zvukem, který není slyšet.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa