Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sekuriťák na britské ambasádě byl ruským špionem. Přiznal se, dostal 13 let vězení

Aktualizováno -
17. února 2023
15:13
Autor: ČTK - 
17. února 2023
13:37

Na 13 let a dva měsíce poslal britský soudce za mříže muže, který se přiznal ke špionáži ve prospěch Ruska vykonávané při práci na britské ambasádě v Berlíně. Brit David Ballantyne Smith pracoval na velvyslanectví jako člen ostrahy a na podzim u soudu uvedl, že předal ruskému vojenskému atašé v německé metropoli osobní údaje zaměstnanců ambasády a další tajné informace.

„Vystavil jste ty lidi maximálnímu riziku,“ řekl soudce Mark Wall při slyšení o výši trestu. „Vaši míru provinění dál zvyšuje skutečnost, že jste za své kriminální počínání dostával peníze,“ citovala soudce zpravodajská společnost BBC.

Smith byl stíhán na základě zákona o úředních tajemstvích, za jehož porušení hrozí odnětí svobody na dva roky až 14 let. Soudce Wall dnes uvedl, že ochrana tajných informací se pojí se silným veřejným zájmem a že trest pro 58letého muže musí být tak vysoký, aby odradil od podobných činů další. Wall se zabýval obviněními ohledně Smithových aktivit v letech 2020 a 2021, uvedl však, že jeho „podvratná činnost začala o dva roky dříve“.

Smith v té době žil v německé Postupimi a na britské ambasádě pracoval do srpna, kdy ho zatkla německá policie. Podle následné obžaloby Smith pociťoval náklonnost k Rusku a naopak nenávist k Británii. Smithe rozzlobilo, že velvyslanectví vyvěsilo duhovou vlajku na podporu sexuálních menšin, uvedla britská prokuratura. Obhajoba tvrdila, že Smith chtěl pouze ambasádu „zostudit“ a že v daném období trpěl depresemi.

Muž se loni v listopadu přiznal k osmi bodům obžaloby a potvrdil, že poslal dva dopisy s citlivými informacemi na ruskou ambasádu v německém hlavním městě. Soudce Wall dnes popisoval, že Smith byl usvědčen ze sběru utajovaných materiálů po více než tři roky, včetně „tajné vládní komunikace“ s tehdejším britským premiérem Borisem Johnsonem.

„Vaším motivem, když jste jim (Rusům) pomáhal, bylo poškodit britské zájmy,“ řekl soudce. „Vaše nezákonné chování bylo vytrvalé a do určité míry sofistikované,“ dodal.

Smith byl zatčen poté, co se chytil do léčky nastražené britskými tajnými agenty. Během operace byl podezřelý upozorněn na smyšleného muže jménem Dmitry, který byl popsán jako Rus pomáhající Británii. Smith si pak podle soudce nakopíroval záběry falešného Rusa, ztvárněného jedním z agentů, z bezpečnostních kamer na svém pracovišti a chtěl tyto snímky poskytnout ruské ambasádě.

Zpravodaj BBC Gordon Corera soudí, že autentické materiály, které Smith Rusům předal, pro ně mohly být velmi užitečné. „Potenciálně jim to mohlo pomoci odhalit britské zpravodajce působící na ambasádě v utajení a jakékoli agenty, s nimiž se setkávali. Podrobnosti o bezpečnostních kamerách zase mohly pomoci ruským špionům při plánování vlastních operací proti velvyslanectví a sběru tajných informací,“ napsal.

Video  Předali Sovětům tajné dokumenty z amerického jaderného programu: Manželé Rosenbergovi skončili za špionáž na elektrickém křesle .  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi