Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusy děsí ukrajinská protiofenziva. Medveděv znovu hrozí jadernými zbraněmi

Autor: ČTK - 
30. července 2023
15:27

Pokud bude protiofenziva Kyjeva úspěšná, Moskva bude muset použít jadernou zbraň. Prohlásil to dnes ruský exprezident Dmitrij Medveděv, který, jak připomněla agentura Reuters, podobná ostrá prohlášení činí často, zřejmě ve snaze odradit západní země od poskytování další pomoci Ukrajině.

Medveděv, který je nyní zástupcem předsedy bezpečnostní rady, tedy orgánu, jemuž předsedá prezident Vladimir Putin, na sociálních sítích uvedl, že Rusko by v případě ukrajinského úspěchu bylo nuceno sáhnout ke své jaderné doktríně.

„Představte si, že by ofenziva, kterou podporuje NATO, byla úspěšná a odtrhli by část naší země, pak bychom byli nuceni použít jadernou zbraň podle pravidel dekretu ruského prezidenta,“ uvedl Medveděv. „Jiná možnost by prostě nebyla. Takže naši nepřátelé by se měli modlit za (úspěch) našich bojovníků. Dbají na to, aby se nerozhořel globální jaderný požár,“ dodal.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Medveděv, který se pasoval do role jednoho z nejvíce „jestřábích“ hlasů Moskvy, zřejmě narážel na část ruské jaderné doktríny, která stanoví, že jaderné zbraně mohou být použity v reakci na agresi proti Rusku vedenou konvenčními zbraněmi, která ohrožuje existenci ruského státu.

Kyjev, který počátkem června zahájil protiofenzivu s cílem získat zpět území dobytá Moskvou, prohlásil, že má v úmyslu získat zpět i Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014.

Putin v sobotu uvedl, že v posledních dnech nebyly zaznamenány žádné závažné změny na bojišti a že Ukrajina od 4. června přišla o velké množství vojenské techniky. Kyjev tvrdí, že jeho síly dosahují určitého pokroku v úsilí o znovudobytí území, i když pomalejším tempem, než by bylo žádoucí.

Kritici Kremlu v minulosti obviňovali Medveděva z extrémních prohlášení ve snaze odradit západní země od dalších dodávek zbraní Ukrajině.

Video  Bráníme se již 500 dní. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil video z osvobozeného Hadího ostrova. (8.7.2023)  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa