Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrozba pro svět? Čína chce posílit vazby s Ruskem na „novou úroveň". Armády budou víc cvičit

Autor: DVL, swp - 
30. července 2023
09:08

Čína znovu potvrdila své vojenské vztahy s Ruskem a vyzvala, aby země posunuly své obranné vazby na „novou úroveň“, napsal deník Daily Mail. Přeje si víc společných cvičení a hlídek.

Čínský ministr obrany Li Šang-fu řekl šéfovi ruského námořnictva admirálu Nikolaji Jevmenovovi, že Peking doufá ve větší výměny, společná cvičení a další formy spolupráce, podle prohlášení jeho ministerstva.

Dvojice se setkala v Pekingu od vzpoury ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která podle analytiků oslabila pozici ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Čínské a ruské námořnictvo má úzké kontakty a časté interakce,“ citovalo ministerstvo Li Šang-fua. „Doufáme, že obě strany posílí komunikaci na všech úrovních, budou pravidelně organizovat společný výcvik, společné hlídky a společné válečné hry.“

Jevmenov řekl, že obě země by měly „nepřetržitě posouvat vztah mezi dvěma armádami do nových výšin“, uvedl pekingský text. 

Společná cvičení

Čína značně předčí ruské námořnictvo jak velikostí, tak technickými schopnostmi.

Flotily obou zemí uspořádaly řadu cvičení a společných manévrů od loňské ruské invaze na Ukrajinu, stejně jako jejich vzdušné síly.

Vojenská spolupráce ztělesňuje neformální spojenectví čínské a ruské vlády proti liberálnímu světovému řádu pod vedením USA. Sjednocují svou zahraniční politiku a pozice v OSN, kde Peking soustavně poskytoval diplomatické krytí Moskvě.

I když Čína prohlásila, že je ve válce na Ukrajině neutrální, stojí pevně po boku Ruska a obviňuje USA a NATO z provokování Moskvy a z přiživování krveprolití tím, že pomáhají Ukrajinu vyzbrojovat.

Čína odmítla invazi odsoudit nebo ji označovat za invazi s úctou k Moskvě, ale také uvedla, že Rusku neposkytne vojenskou pomoc ani zbraně.

Od neúspěšného povstání vedeného vůdcem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem Čína prohlásila, že podporuje ruské snahy o „stabilizaci situace v zemi“. Prezident Si Ťin-pching s ruským vůdcem ještě nevedl veřejné rozhovory o incidentu.

Pochod na Moskvu, který minulý měsíc Prigožin zahájil a poté odvolal, představoval největší výzvu pro Putina za dvě desetiletí, co je u moci.

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov minulý měsíc prohlásil, že silné vojenské partnerství jeho země s Čínou zajišťuje stabilitu po celém světě. 

Putin, indický premiér Naréndra Módí a čínský vůdce Si Ťin-pching se v úterý setkají na virtuálním summitu, který bude znamenat první multilaterální setkání ruského vůdce od Wagnerovy vzpoury.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa