Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaderné hrozby v ruské televizi: Moderátor Solovjov tlačil na Putina, aby použil atomovky

Autor: mav, swp - 
12. května 2023
05:00

Rozhlasový a televizní moderátor Vladimir Solovjov se zase jednou předvedl jako válečný štváč par excellence. Kreml by podle něj měl dát ultimátum západním jaderným mocnostem, a když neuposlechnou a nepřestanou podporovat „nacistický režim“ Ukrajiny, chtěl by vymazat Londýn, Paříž a Washington z mapy.

„Jsem hluboce přesvědčen, že jaderná válka je nevyhnutelná. Jsem přesvědčen, že bychom měli odstoupit od smlouvy, od moratoria na testy jaderných zbraní ve všech prostředích,“ prohlásil ve svém rozhlasovém pořadu Plný kontakt.

Rusko v únoru ohlásilo, že pozastavuje naplňování tzv. Pražské smlouvy (neboli nový START) uzavřené s USA o omezení strategických jaderných zbraní; nadále však prý dodržuje moratorium na jakékoli testy jaderných zbraní.

Solovjov toto odmítá, navrhuje nejvyššímu velení Ruska opačnou strategii: „Testovat jaderné zbraně, aby Západ viděl, že existují a jak jsou silné. A dát ultimátum zemím NATO zaměřením našich strategických jaderných sil na vládní čtvrti a raketová sila těch zemí, jež mají jaderný potenciál a jež podporují nacistický režim.“

Pokud to nebudou chtít uposlechnout, tak nebude žádný Londýn, žádný Berlín, žádná Paříž, žádný Washington, D. C.,“ prohlásil v přenosu 9. května čili při Dni vítězství, kdy si Rusové připomínají porážku nacismu. Při té příležitosti, když komentovali přehlídku zahrnující tradičně i rakety nosící jaderné hlavice, se Solovjov s kolegy oblékli do khaki barev.

„V podstatě Solovjov uznává, že Rusko prohrává, zle. Chytá se už stébel,“ reagoval na Twitteru Mark Toth, expert na zahraniční a bezpečnostní politiku.

„Solovjov hraje různé role coby oblíbený dvorní šašek Kremlu, včetně zaujímání co nejradikálnějších pozic - aby pak cokoliv ‚umírněnějšího‘, co Kreml nakonec udělá, vypadalo ‚rozumně‘,“ komentoval pro magazín Newsweek Jason Jay Smart, politolog zaměřený na postsovětský prostor. „V případě atomovek Solovjov ví, že není důvod věřit, že Rusko směřuje k jejich použití. Nicméně si uvědomuje, že jeho vysílání často citují zahraniční média, a tak v tomto případě chřestí zbraněmi za Kreml.“

Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa