Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruského milionáře (†40) našli mrtvého: Krátce po záhadné smrti moskevského miliardáře (†64)

Autor: Mii - 
22. července 2023
16:26

Ruský milionář Anton Čerepennikov byl v sobotu ve své moskevské kanceláři nalezen mrtvý. S odkazem na ruský deník Novaya Gazeta o tom informuje server Newsweek. Jde již o druhou smrt mezi ruskými elitami, která se v Moskvě za posledních 48 hodin odehrála, v pátek byl v ruské metropoli nalezen mrtvý i ruský miliardář Igor Kudrjakov.

Čerepennikov šéfoval největší IT společnosti země, ICS Holding. Tento podnik byl znám spoluprací s ruskou tajnou službou FSB, pravidelně používala jeho technologie pro sledování online aktivit ruských občanů. Čerepennikov měl vazby na jiného ruského oligarchu, Ališera Usmanova, jenž je blízkým člověkem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle deníku RBC Čerepennikov utrpěl náhlou zástavu srdce, přesný důvod úmrtí určí až pitva. Jeho přítel Vasil Polonskij nicméně pro nezávislý ruský server Baza uvedl, že nevěří, že toto je opravdový důvod, proč podnikatel zemřel.

Zpráva přišla jen den poté, co státní ruská agentura TASS informovala o smrti ruského miliardáře Igora Kudrjakova. Byl nalezen mrtvý ve svém moskevském bytě. Kudrjakov založil roznáškovou službu Service 77, v minulosti zastával pozici prvního zástupce vedoucího oddělení Státní bytové inspekce Moskevské oblasti.

Agentura TASS uvádí, že miliardář trpěl blíže nespecifikovanou rakovinou a právě ta měla být příčinou jeho smrti. Na jeho těle nebyly nalezeny stopy násilí. I v tomto případě přesnou příčinu smrti určití až pitva.

Nejde o první zvláštní smrti mezi ruskými elitami od začátku války na Ukrajině. Zemřelo již několik desítek lidí, nikdy doposud však nedošlo ke dvěma úmrtím tak krátce po sobě.

Video  Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům  - Videohub
Video se připravuje ...

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa