Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co dělal Prigožin na summitu Rusko-Afrika? A co to svědčí o jeho důležitosti pro Kreml

Autor: mav, swp - 
29. července 2023
05:00

Účast prezidentů na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě je nižší, než hostitel Vladimir Putin doufal. Zato se tam na okraji konference překvapivě ukázala jiná, velice zajímavá persona: Oligarcha Jevgenij Prigožin. Není tedy v nemilosti po wagnerovské vzpouře a tažení na Moskvu? Co jeho účast na summitu značí?

Žoldnéře soukromé vojenské společnosti (ČVK) Wagner nevyužíval Kreml jen k bojům na Ukrajině, kvůli jejichž průběhu se nejspíš Prigožin vzbouřil. Na Donbase sice žoldnéřská společnost začínala (zřejmě v roce 2014), působila pak ale i v Sýrii – a působí v několika afrických zemích. Jak ukázala razie u Prigožina doma, i on osobně tam na bezpečnostní a těžařské zakázky létal dohlížet.

Africké angažmá wagnerovců zmiňuje i telegramový kanál Orchestr Wagnera. „Jevgenij Prigožin pokračuje v posilování pozice a vlivu Ruska a společnosti Wagner v Africe. Převrat v Nigeru je toho důkazem. Byl svržen profrancouzský prezident Mohamed Bazuma. Armáda, která se dostala k moci, úzce spolupracuje se svými malijskými kolegy, kteří jsou zase v úzkém kontaktu s wagnerovci,“ napsal kanál ve čtvrtek. A také zveřejnil fotky jak Prigožina na summitu, tak demonstrací, které údajně spontánně propukly po nigerském převratu i v sousedních zemích – Mali, Burkině Faso a Středoafrické republice. Demonstranti prý žádají, aby Rusko a wagnerovci udělali v jejich zemích pořádek.

Šojgu v tom nejede

„Nadále obměňujeme poradce ve Středoafrické republice. Posílám novou várku vysoce kvalifikovaných profesionálů s bohatou zkušeností z ČVK Wagner, kteří budou neuvěřitelně užiteční při výcviku bezpečnostních složek Středoafrické republiky a pro zajištění bezpečnosti této země,“ informoval na webu Alexandr Ivanov, šéf Společenství oficírů za mezinárodní bezpečnosti (rusky SOMB, francouzsky COSI). Dodal, že žoldnéřské skupiny uzavírají smlouvy přímo s africkými vládami, ruské úřady v tom nehrají žádnou roli. „Zaměstnanci Ministerstva obrany Ruské federace ve Středoafrické republice nepracují. V tomto ohledu by posilování Ruska v Africe nemělo mít žádný vliv na bojeschopnost naší země ve speciální vojenské operaci na Ukrajině,“ ujišťuje Ivanov.

Nezávislí ruští novináři poukazovali na úzké napojení na tajnou službu GRU, jež podléhá ministru obrany Sergeji Šojguovi; dubnová investigace organizace Dossier však říká, že Prigožin jednal docela nezávisle.

Posily prý SOMB posílá i kvůli referendu naplánovanému na 30. července, jímž si středoafrický prezident Faustin-Archange Touadéra chce prodloužit vládu, respektive zrušit omezení na dvě volební období.

Putin v posledních letech více usiluje o budování užších vztahů s africkými zeměmi. „Myslím si, že Prigožinova přítomnost na rusko-africkém summitu má především 'ujistit' africké vlády, kde je ČVK Wagner přítomna, že v těchto zemích zůstane jako hlavní zprostředkovatel ruské vládní pomoci těmto zemím,“ uvedl pro Newsweek Mark N. Katz, profesor politologie na Univerzitě George Masona.

Účast oligarchy na summitu klidně mohli pořadatelé tajit – ale buď to nezamýšleli, nebo se to nepovedlo. „Poselství směřující k ruské veřejnosti se zdá být, že Prigožin stále pracuje jménem Ruska - a s Putinovým požehnáním - v Africe,“ dodal Katz. „Wagnerovská vzpoura nebyla pokusem o puč proti Putinovi; cokoli se stalo, Západ zveličil, Putin a Prigožin nyní spolupracují,“ vyznívá podle Katze z komunikace Kremlu.

„Putin momentálně potřebuje Prigožina, aby mohl prosazovat ruské státní zájmy v Africe,“ komentoval pro Newsweek William Reno, profesor politologie na Northwestern University. „Tyto zájmy zahrnují konkurenci se Západem v oblasti bezpečnostní spolupráce, těžby a energetiky. Prigožinova skupina se také podílí na projektu kooptace afrických intelektuálů a skupin do protizápadního, antikolonialistického projektu. Navzdory nepříjemnostem spojeným s ozbrojenou vzpourou z minulého měsíce je Prigožin stále nedílnou součástí těchto prvků ruských státních zájmů.“

Prigožin může nadále hrát roli i na domácí scéně, soudí David Silbey, docent historie na Cornellově univerzitě. „Nezapomeňte, že byl vždy jednou z pák, které Putin používal proti ruské armádě - vůdce vnější polovojenské síly, kterou neměl pod kontrolou. Jeho návrat do této pozice dává Putinovi stejný druh páky jako dříve.“

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa