Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na Moskvu útočily ukrajinské drony?! Zasáhly i obchodní středisko, tvrdí Rusové

Aktualizováno -
24. července 2023
14:18
Autor: ČTK - 
24. července 2023
05:23

Moskva se dnes brzy ráno stala terčem útoku bezpilotních letounů, oznámily ruské úřady. Jeden dron zasáhl výškovou budovu obchodního střediska, úlomky dalšího se našly nedaleko ministerstva obrany, píší ruská média s odvoláním na záchranné složky. Ruský resort obrany z útoku obvinil Ukrajinu. Kyjev se oficiálně nevyjádřil, nejmenované ukrajinské zdroje z bezpečnostní oblasti ale agentuře AFP a listu Ukrajinska pravda sdělily, že za útokem stojí ukrajinská vojenská rozvědka. Podle dosavadních informací nejsou mrtví, ani zranění.

Podle agentury Reuters není jasné, zda drony na poškozené budovy v Moskvě přímo mířily, nebo zda domy poškodily úlomky při zničení těchto bezpilotních letounů. Podle ruského ministerstva obrany oba bezpilotní letouny v Moskvě havarovaly poté, co se je podařilo zneškodnit prostředky elektronického boje. Agentura RIA Novosti dnes kromě toho informovala také o pádu dronu vrtulníkového typu bez výbušného zařízení v obci Zelenograd, která se nachází severozápadně od metropole. Ani tento incident podle ní zranění nikomu nepřivodil.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila v televizním vysílání útok bezpilotních letounů na Moskvu za „akt mezinárodního terorismu“, uvedla agentura TASS. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle Reuters novinářům sdělil, že Rusko bude nehledě na dnešní útok pokračovat ve „speciální vojenské operaci“, jak Rusko nazývá svoji invazi na Ukrajinu.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu téměř před půldruhým rokem a pravidelně podniká vzdušné útoky na ukrajinská města, metropoli Kyjev nevyjímaje. Dnešní útok v Moskvě se odehrál po téměř týden trvajících ruských úderech na ukrajinskou Oděsu, kde o víkendu rakety zabily jednoho člověka, desítky jich zranily a těžce poškodily historickou pravoslavnou katedrálu, poznamenal Reuters.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin dnes na sociální síti telegram uvedl, že bezpilotní letouny na mnohamilionové město zaútočily kolem 04:00 místního času (03:00 SELČ). Z kancelářské budovy byl hlášen výbuch, Reuters s odvoláním na svědka uvedl, že v Moskvě zazněly exploze dvě. „Spala jsem a probudil mě výbuch, všechno se začalo třást,“ popsala podle Reuters žena jménem Polina, která žije poblíž jednoho z postižených míst.

„Úlomky dronu byly nalezeny na Komsomolském prospektu,“ citoval TASS ruského činitele s odkazem na druhý bezpilotní letoun. Právě nedaleko této několikaproudé třídy, která byla na čas celá uzavřena, se nachází ministerstvo obrany. Podle ruských činitelů drony nezpůsobily žádné vážné škody. Na záběrech z místa je ale vidět, jak vychází kouř z výškové budovy, v jejíchž nejvyšších patrech jsou rozbitá okna. Menší škody jsou patrné i na Komsomolském prospektu.

Ruská metropole se terčem dronů v posledních měsících stala opakovaně. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita - včetně prezidenta Vladimira Putina. Kyjev se k podobným incidentům nebo útokům obvykle oficiálně nehlásí.

 

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Požár ruského ministerstva obrany v centru Moskvy (5.4.2023)  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa