Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Experti: Roztržka Zelenského v Sofii? Češi předčili Bulhary v jednotě. A české vrtulníky pomohou hned

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    7. 7. 2023
    18:29
    7. 7. 2023
    15:39

    Návštěva Volodymyra Zelenského v Česku je minulostí. Bude však mít dozvuky. Vojenská pomoc, kterou mu v Praze přislíbil premiér Petr Fiala (ODS), má pro Ukrajince hodnotu a pomůže jí hned, míní Richard Stojar z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany.  Politolog Michael Romancov se pak pozastavil nad tím, že se Češi projevili v podpoře Zelenského jednotnější, než třeba Buhaři, kde se Zelenskyj dostal do roztržky s prezidentem Rumenem Radevem.

  • 1.Vrtulníky jako vhodný dar

    Premiér Petr Fiala (ODS) přislíbil Zelenskému v Praze nové vrtulníky i další munici. Bitevní vrtulníky Mi-24 jsou přitom vhodným darem vhodné proto, že už se s nimi Ukrajinci nemusejí blíže seznamovat, protože je dlouhodobě mají ve výzbroji a mohou být téměř okamžitě využité do akce, uvedl vojenský expert Richard Stojar. 

    Fiala přitom zdůraznil, že podpora Ukrajiny je pro českou vládu zahraničněpolitickou prioritou. Pomoc bude podle něho intenzivně pokračovat ve všech oblastech.

    „Část vrtulníků už Česko Ukrajině dodalo dříve. Je to bojový prostředek, který může ukrajinský pilot převzít a může být nasazen. S vrtulníky je dobře seznámen i pozemní personál. My už jsme asi ani nebyli schopni tyto stroje dále provozovat, protože byly závislé na ruském servisu a dodávce dílů a už dochází k jejich náhradě,“ uvedl Stojar. Jde o typ, který se vyráběl v někdejším Sovětském svazu. Česká armáda v současnosti postupně přebírá nové vrtulníky z USA.

    Video  Zelenskyj na Pražském hradě vyslechl potlesk i hymny: Takhle ho vítal Pavel!  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Munice potřebují Ukrajinci hodně

    Dále Česko daruje Ukrajině letecké simulátory, které umožní výcvik pilotů přímo na Ukrajině. „Nenahradí beze zbytku výcvik pro letouny F-16, ale usnadní přechod. Jedná se o univerzální simulátor. Piloti díky němu mohou absolvovat základní výcvik a pak doškolení například ve Velké Británii,“ uvedl Stojar.

    A munice, kterou Češi Ukrajincům slíbili, je součást balíčku pomoci Evropské unie. „Spotřeba munice na Ukrajině je obrovská. Velkorážní munice je typicky pro dělostřelectvo, tanky či bojová vozidla pěchoty,“ dodal Stojar k českým darům pro Zelenského.

    Video  Fiala slíbil Ukrajincům další helikoptéry i munici. Zelenskyj děkoval za pružnou a včasnou pomoc.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Zelenskyj hledá podporu kvůli NATO

    Politolog Romancov připomenul, že Zelenskyj ocenil v Praze jak oficiální pomoc, které se Ukrajině od Česka dostalo, tak i aktivity občanské společnosti a individuálních lidí.

    Cílem „okružní“ cesty Zelenského, jejíž součástí bylo na 16 hodin i Česko, však nebyly „pouhé“ prosby o další vojenskou podporu - podle politologa Michaela Romancova to byla nepochybně také mobilizace podpory pro ukrajinské politické a vojenské potřeby před blížícím se summitem NATO, který se ve Vilniusu koná příští týden.

    Zelenskyj do Česka přiletěl ve čtvrtek vpodvečer z Bulharska, dnes před polednem zamířil na Slovensko, čeká ho ještě Turecko, kam zamířil taktéž českým speciálem.

    Jednotný přístup české politické scény podle Romancova mohl pomoci při jednáních delegací. Vzhledem k tomu, že všechny země, které Zelenskyj navštívil, jsou členy NATO, je podle politologa logické předpokládat, že blížící se alianční summit ve Vilniusu byl hlavním bodem programu. Jednání se, vedle potenciálního členství Ukrajiny v NATO, nepochybně také dotklo otázky fungování Rady NATO, míní.

    „V unijních zemích se jednání týkala i bezpečnostních záruk pro Ukrajinu ze strany EU,“ uvedl dále Romancov s tím, že před krátkou dobou je poměrně zásadně odmítly unijní neutrální státy - Rakousko, Irsko a Kypr.

    Video  Zelenskyj na tiskovce s Pavlem: Češi, přijel jsem vám poděkovat!  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 4.Češi ukázali jednotu, Bulhaři ne

    „Za velkou výhodu se dá považovat skutečnost, že Česko je momentálně v otázce pomoci Ukrajině politicky zcela jednotné. Například v Bulharsku, jak zaznamenala média, tomu tak nebylo,“ poznamenal politolog Romancov.

    Během čtvrteční návštěvy Sofie se Zelenskyj střetl se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem. Nesouhlasil s jeho vyjádřením, kdy mimo jiné uvedl, že „konflikt nemá vojenské řešení“.

    „Toto není konflikt, ale válka,“ oponoval mu ukrajinský prezident. Radev také uvedl, že „víc a víc zbraní to neřeší“.

    „Nedej bože, aby vás potkala nějaká tragédie a vy jste byl na mém místě,“ reagoval Zelenskyj. „Vladimir Putin nevede jen válku, nedá si pokoj, dokud nás nezabije. S ním nemůžete vyjednávat,“ dodal ukrajinský prezident. Bulharský prezident následně požádal televizní kameramany, aby opustili místnost v prezidentském paláci, kde se schůzka konala.

     

Video se připravuje ...
Další videa