Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrdina i ambiciózní velitel: Kdo je Valerij Zalužnyj, hlavní muž ukrajinské protiofenzívy?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
20. června 2023
14:30

Dlouho očekávaná a ostře sledovaná ukrajinská protiofenziva probíhá, někde se objevují zmínky o jejím pozastavení, Rusové se snaží šířit zvěsti o její neúspěšnosti. Ukrajinci, jak je jejich zvykem, jsou na informace o probíhající kampani poměrně skoupí. Stanice BBC se podívala na hlavního muže stojícího za touto operací - velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného (49), který překvapil záběry z fronty. A znakem Baby Yody na vestě.

Do nedávné doby byla tato klíčová osobnost ukrajinské obrany v podstatě neznámá, teď se však Zalužného popularita vyrovná i oblíbenosti prezidenta Volodymyra Zelenského. „Náš Valera“, jak mu říkají přátelé, se do čela ozbrojených sil dostal v červenci 2021. Právě jeho známí sdělili tisku, že jeho jmenování prosazoval Zelenskyj osobně. Zalužného samotného povýšení překvapilo, nejen jeho, zvláště protože dost poskočil ve vojenské hierarchii a na kariérním žebříčku přeskočil hned několik příček.

Co je o Zalužném však dlouhodobě známo, je, že je moderní a ambiciózní velitel, zároveň je to rovněž skromný muž, který rád vtipkuje se svými podřízenými, o čemž může svědčit i snímek kolující po sociálních sítích, na němž má Zalužnyj na uniformě nášivku populární postavy Grogu, neboli Baby Yoda. Zalužnyj se rozhodně nad nikoho nepovyšuje. Ve své funkci byl jen pár měsíců a náhle odolával plné invazi Ruska.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s Baby Yodou na neprůstřelné vestě. Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s Baby Yodou na neprůstřelné vestě. | reprofoto/twitter

Už 26. února 2022 bylo jasné, že plán bleskové války Ruska se nezdaří, Zalužnyj však neměl chvilku klidu. Pomalu se začal objevovat na sociálních sítích, hlavně se vzkazy, aby veřejnost nepanikařila. Rusové tehdy na Ukrajinu postupovali ze severu, východu i jihu a ohrožovali Kyjev. A ukrajinské velení zvažovalo, že začne odpalovat mosty kolem ukrajinské metropole, aby se okupanti nedostali z východního levého břehu Dněpru na druhou stranu řeky, tím by se jim otevřela cesta ke strategickým cílům včetně vládních sídel.

Zalužnyj: Takhle ne a takhle ano

„Tohle za žádných okolností nedělejme,“ přišla rada Zalužného. „Tohle by byla zrada, jak civilistů na levém břehu, tak našich obranců, kteří tam jsou,“ vysvětlil své rázné rozhodnutí. Reportérům tuto příhodu dosvědčily různé na sobě nezávislé zdroje. Zalužnyj stál za řadou klíčových plánů, které vedly k tomu, že Ukrajinci v dubnu 2022 vytlačili Rusy ze severu a východu Kyjeva.

Zalužnyj pochází z rodiny sovětského důstojníka, zažil si přemrštěnost sovětské armády a zavázal se, že on sám se od toho bude distancovat. Vojenskou školu absolvoval v polovině 90. let, kdy už Ukrajina byla samostatnou zemí, a to i když jeho učebnice pořád kázaly o sovětské éře. Válku zakusil z první řady už v roce 2014, kdy se stal zástupcem velitele na východě Ukrajiny, kde probíhal konflikt s proruskými separatisty podporovanými ruskou armádou.

Podle přátel a kolegů si Zalužnyj celou kariéru budoval dobré vztahy se svými podřízenými, zároveň umí delegovat velení. Jeho bývalá poradkyně Ljudmila Dolhonovská, která sloužila po jeho boku v prvních dnech ruské války, vypověděla pro BBC, že skoro ani nespal a že byl neustále v kontaktu s důstojníky na frontě. „Se svými generály byl na telefonu, jejich konverzace ale byly vždy klidné a orientované na cíl,“ popsala.

Vojenští analytici opakovaně vyzdvihli flexibilitu ukrajinských jednotek a jejich mladých důstojníků schopných činit rozhodnutí přímo na bojištích v reakci na měnící se situaci. Experti toto považují za ohromnou výhodu ukrajinské armády oproti zkostnatělé hierarchii Rudé armády čekající na rozkazy shora. Podle některých zdrojů jsou to právě velitelé přímo na frontě, kdo jsou odpovědní za úspěch Ukrajiny. Zatímco Zalužnému patří uznání za to, že jim dal volnost jednat.

Zalužnyj versus Zelenskyj

Vedle Zalužného obrovskou, možná dokonce hlavní roli na válečném poli, hraje prezident Zelenskyj. Samozřejmě, že on sám nebojuje v první linii, jeho úkol je jiný, na zahraniční rovině musí získávat spojence a všechno, co jeho lidé a armáda potřebují, na té domácí úrovni musí udržovat vysokou morálku a odhodlanost. To se prezidentovi daří díky jeho každodenním videoprojevům.

Zalužnyj se zaměřuje výhradně na vojenskou strategii, na to aby byla efektivní a nesla vítězství. Po podzimní fázi protiofenzivy se z něj stal národní hrdina, a to i když se jen občas objevuje na veřejnosti a zřídka dává interview. Jeho jméno se pro Ukrajince stalo synonymem odvahy a odhodlanosti, jeho reputace ho předchází a dala vzniknout už několika idiomům, anekdotám a frázím. „Když Zalužnyj vstoupí do ztemnělé místnosti, nerozsvítí světlo, ale vypne temnotu,“ říká například jedna z nich.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Jeho popularita roste a konkuruje Zelenskému, toho se ihned chopili konspirátoři a vyvinuli teorii, že mezi dvěma lídry panuje napětí. Dokonce rozjeli hypotézu, že ho prezident chce ve funkci velitele ukrajinských ozbrojených sil nahradit, či že Zalužnyj bude usilovat o politické vedení. Nic z toho se samozřejmě nestalo.

„Podívejte se, prezident Zelenskyj nemá na nějakou žárlivost čas, na 102 procenta je zaměstnaný válkou a sháněním zbraní pro naše obránce,“ řekl BBC jejich zdroj z kanceláře ukrajinského prezidenta. A celkově to vypadá, že muži jsou spokojeni se sebou navzájem. Zalužnyj loni pro magazín Time uvedl, že se „nezdržuje tím, aby Zelenskému vysvětlovat detaily vojenské strategie minutu po minutě“.

Pan prezident nepotřebuje detailně rozumět vojenským záležitostem, stejně jako nepotřebuje dopodrobna znát medicínu, nebo jak se staví most,“ komentoval tehdy Zalužnyj. Podle sociologů je Zalužného popularita naprosto normální v dané situaci, Ukrajinci si potřebují udržet vysoko morálku a vzhlížení k vojenskému vůdci, který navíc hýří lidskostí, tomu rozhodně neuškodí.

Zalužnyj v politice?

Zalužnyj jednou dokonce dorazil na svatbu vojáka, který musel odložit obřad, protože byl odeslán na frontu do Bachmutu. Nakonec se svatba podařila a voják dostal krátkou dovolenou. Tyto a další „malé“ akty Zalužnému získávají oblíbenost. Když očekávaná protiofenziva Ukrajiny nezačala hned s příchodem jara, ruští bloggeři rozšířili lživé zprávy, že Zalužnyj je v kritickém stavu, případně že zemřel. Toho se okamžitě chytil šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin. „Přirozeně máme všechny informace o stavu velitele ukrajinských sil, ale nebudeme je zveřejňovat,“ stálo v jeho prohlášení.

Blízký přítel Zalužného plukovník Anatolij Štefan prozradil, že ukrajinské vojenské velení mělo z takových zpráv „velkou srandu“. „Byl to vrchol ruské propagandistické šílenosti, ale mezi lidmi se šířily obavy,“ i proto ukrajinské ministerstvo obrany tehdy zveřejnilo aktuální snímky Zalužného.

Pozice a status hrdiny je v případě Zalužného nyní neotřesitelný. Nicméně jak varoval sociolog Oleksij Antypovyč, i v případě plné výhry čeká Ukrajinu tvrdá poválečná realita, Zalužnyj se tak pravděpodobně zase stáhne do pozadí a politické scéně se bude vyhýbat. „Ukrajinu po válce nevyhnutelně čeká ekonomická krize, možná dokonce ekonomický kolaps, a to je úplně jiná hra, ve které se Zalužnyj nebude orientovat,“ míní Antypovyč. To politický analytik Mykola Davydjuk je jiného názoru a věří, že Zalužnyj by do politiky mohl zamířit.

„Pokud by se k tomu odhodlal, podle mě by uspěl. Zelenskyj je sice lídr, který neopustil Ukrajince v době nejtěžší, ale Zalužnyj je ten, kdo je bránil. To by byl jeho narativ a je možné, že společnost si ho bude žádat,“ vysvětlil Davydjuk.

Video se připravuje ...
Další videa