Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putinovo bombardování ničí Ukrajince i psychicky. Expert: Pozornost při náletech upadá, hrozí víc obětí

Autor: DVL, swp - 
5. června 2023
21:15

Letecké poplachy zabránily smrti tisíců Ukrajinců během války s Ruskem, ale pouhých šest měsíců po konfliktu začali lidé podle nedávné studie věnovat varováním méně pozornosti, z neustálého bombardování jsou totiž unavení, píše server Newsweek.

Válka, o které se někteří domnívali, že skončí během několika týdnů, trvá déle než rok a konec války je zatím v nedohlednu. Ukrajina používala kombinaci tradičních náletových sirén a mobilní aplikace, aby vyzvala civilisty, aby v prvních dnech války vyhledali úkryt, ale jak se válka vleče, každodenní bombardování a výstrahy se staly součástí každodenního života.

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) bylo od 24. února 2022 do 21. května 2023 Ruskem zabito přibližně 8 895 civilistů a dalších 15 117 civilistů bylo údajně zraněno. OHCHR se domnívá, že skutečná čísla jsou „podstatně vyšší“ kvůli opožděným zprávám a těm, které dosud nebyly potvrzeny.

Vědci z Univerzity Chicago a Univerzity Michigan ve své nedávné studii zjistili, že by úmrtnost na začátku války byla až o 45 % vyšší, kdyby nebylo varování před nálety.

Někteří budou výstrahy úplně ignorovat

Jeden z výzkumníku Austin Wright spojil zjištění o Ukrajině s pandemií covid-19 v USA. Většina občanů, která zpočátku zůstávala doma a dodržovala vládní nařízení, po čase ve své zodpovědnosti povolila. „Některé podskupiny lidí budou výstrahy úplně ignorovat a budou se nadále vracet k normálnímu, předválečnému životu,“ řekl Wright.

Výstrahy byly nejvíce sledovány během měsíců března a dubna 2022, ale v květnu se jejich dodržování již snížilo a pokračovalo až do června. Mezi červencem a zářím silně nastoupila únava z náletů.

David Van Dijcke, Ph.D., student ekonomie, řekl novinářům, že tým analyzoval několik hypotéz, proč a kdy únava nastala. Zjistili, že Ukrajinci jsou „kognitivně, emocionálně a fyzicky vyčerpaní“.

„Vysvětlení kvůli únavě je znepokojivé, protože by mohli přijít oběti, které nejsou nutné...,“ řekl Dijcke. 

Wright i Dijcke nedokázali empiricky říci, zda se únava od září 2022 dále prohlubovala. Ale protože jejich data ukazovala klesající trajektorii, řekli, že je rozumné předpokládat, že faktor únavy je nyní mnohem horší.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa