Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vika (†9) neunikla ruské palbě v Kyjevě: Byla nadějnou judistkou, pár dní před smrtí vyhrála zlato!

Autor: pma - 
4. června 2023
17:59

Během dalšího ruského útoku na Kyjev zemřela v tomto týdnu teprve devítiletá Ukrajinka Vika Ivašková společně se svou matkou. Chtěly se schovat do krytu, ten byl ale zamčený. Webu Ukrajinska pravda se podařilo zjistit, že zabitá dívenka byla nadějnou sportovkyní, která jen pár dní před svou smrtí vyhrála zlatou medaili.

Minulý víkend se devítiletá Vika z Ukrajiny zúčastnila judistických závodů, na které pilně trénovala. Příprava vynesla sportovkyni vytouženou zlatou medaili. Z té se ale Vika neradovala moc dlouho.

Ve čtvrtek 1. černa se Vika společně se svou matkou snažila dostat před ruským útokem do krytu, který byl umístěn v jedné z obytných budov v Kyjevě. Dovnitř se matka s dcerou dokázat nedostaly, vstup byl zamčený. Obě na místě bohužel svým zraněním podlehly.

Dědeček čekal u těla vnučky hodiny

„Vika byla laskavé a statečné dítě, které se zamilovalo do juda. Snažila se zlepšovat své schopnosti a dělala velké pokroky. Nakonec se dostala do skupiny zkušenějších judistů, kde se všem vyrovnala,“ popsala pro web Ukrajinska pravda dívčina trenérka Diana Chalmatovová z kyjevského sportovního klubu Judo Master.

Mladičká Vika vyrůstala dle slov její trenérky jen s maminkou a prarodiči. Ti jsou ze ztráty milované dcery a vnučky zdrcení. Dívčin dědeček byl zachycen na fotografiích, kde sedí vedle zabité Viky. Web Suspilne uvádí, že byl stařík na místě několik hodin, než mu někdo z kolemjdoucích přinesl židli.

300 zmařených životů mladých sportovců

Na sociálních sítích se k zabití nadějné sportovkyně vyjádřil i šéf ukrajinské judistické federace Mychajlo Košljak. „Od včerejška (1. června, pozn. redakce), kdy jsem se tuto hroznou zprávu dozvěděl, nemohu najít v duši klid. To je velmi bolestivé pro celou ukrajinskou judistickou rodinu,“ napsal Košljak.

V příspěvku také upozornil na smutný fakt, že ruští judisté se účastní světových soutěží, zatímco Ukrajina musí pohřbívat malé judisty. Podle Košljaka bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 300 mladých sportovců.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa