Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové se chlubí dobytím Bachmutu, Zelenskyj to nakonec popřel. Ukrajinci město obklíčili

Aktualizováno -
21. května 2023
21:02
Autor: ČTK, swp, Mii - 
20. května 2023
16:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepřímo potvrdil ruské obsazení Bachmutu. Myslím, že Bachmut už není v ukrajinských rukou, řekl v Hirošimě na summitu G7 novinářům. Jenže jeho prezidentská kancelář následně popřela, že Bachmut padl do rukou Ruska, podle ní odpovídal na jinou pasáž otázky. Už v sobotu ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruským jednotkám se spolu s wagnerovci podařilo město dobýt.

„Pane prezidente, je Bachmut stále v ukrajinských rukou? Rusové řekli, že Bachmut dobyli,“ zněl novinářský dotaz, na který Zelenskyj odpověděl: „Myslím, že ne. Ale musíte pochopit, že tam nic není, všechno zničili, nejsou tam žádné budovy... dnes je Bachmut jen v našich srdcích“.

Ukrajinské ministerstvo obrany o několik hodin později uvedlo, že ukrajinské jednotky částečně město obklíčily a udržují kontrolu nad některými průmyslovými objekty.

Také Zelenskyj se k tématu vrátil. V neděli odpoledne zopakoval, že „ukrajinští vojáci setrvávají v Bachmutu a město k dnešku není okupované Ruskem“. Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj dnes řekl, že Kyjev ovládá „bezvýznamnou“ část města, ale že i tak málo bude stačit jako vstupní cesta do zničeného města, když se situace změní. K obklíčení Bachmutu Syrskyj řekl, že jde téměř o „taktické obklíčení“, citovala generála agentura Reuters.

Nejasnosti panovaly už v sobotu

O obklíčení v neděli mluvila i náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Uvedla, že ukrajinským jednotkám se podařilo částečně obklíčit Bachmut a drží v rukou některé vyvýšené pozice v jeho okolí a také průmyslové, infrastrukturní a rezidenční objekty ve čtvrti na jihozápadě města. Ruské jednotky se podle ní musejí v částech města, které ovládají, kvůli částečnému ukrajinskému obklíčení bránit. 

Ukrajinským silám se v posledních 24 hodinách na některých úsecích v oblasti Bachmutu podařilo postoupit zhruba o 200 metrů, sdělil později podle agentury Unian mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. 

„Postup našich vojsk na předměstích podél křídel, který stále probíhá, nepříteli v Bachmutu značně ztěžuje pobyt,“ napsala na telegramu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Maljarová.

Ukrajinským vojákům bojujícím v oblasti Bachmutu dnes na frontu přijel poděkovat Syrskyj. Ze setkání s vojáky zveřejnil videozáznam na telegramu, kde také zopakoval své dřívější prohlášení z dnešního dne, že Ukrajinci postupují na křídlech a že malá část, kterou ovládají přímo v Bachmutu, jim v případě změny situace poslouží jako vstupní brána do města.

Putin gratuluje a chystá metály

V neděli Kreml na svých oficiálních stránkách vydal prohlášení, podle kterého ruské síly město obsadily. „Hlava státu útočným oddílům Wagner a rovněž všem vojákům jednotek ozbrojených sil Ruské federace, kteří jim poskytli nezbytnou podporu a krytí na křídlech, blahopřála k dokončení operace na osvobození Arťomovska,“ uvádí Kreml s využitím jména východukrajinského Bachmutu z dob Sovětského svazu. Putin podle prohlášení hodlá účastníkům operace předat státní vyznamenání.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa