Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Vojenský humor“ šéfa Wagnerovců. Prigožin ohlásil klid zbraní u Bachmutu, pak to popřel

Autor: ČTK, swp - 
27. dubna 2023
16:25

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) společnosti Jevgenij Prigožin odpoledne popřel své dnešní předchozí prohlášení, že u Bachmutu na východě Ukrajiny se plánuje klid zbraní kvůli návštěvě amerických novinářů. Podle deníku Kommersant uvedl, že o dočasném příměří jen vtipkoval. Jeho žoldnéřská skupina je v Bachmutu, o jehož dobytí se Rusko pokouší už od léta, hlavní silou na ruské straně.

„Bylo přijato rozhodnutí pozastavit palbu dělostřelectva, aby američtí novináři mohli v klidu natočit Bachmut a vrátit se domů,“ prohlásil původně Prigožin v záznamu zveřejněném na platformě Telegram. Uvedl, že návštěvu amerických novinářů v Bachmutu bude podle jeho informací organizovat jeden z ukrajinských velitelů známý pod přezdívkou Cerber.

Později ale Prigožin své oznámení popřel. „Cerbera se nám nedaří dostat, a tak jsme se rozhodli zasmát a přišel jsem s prohlášením. Je to takový vojenský humor,“ uvedl šéf Wagnerovců.

Ukrajinské síly v Bachmutu podle analytiků z amerického Institutu pro studium války ovládají už jen západní část města. Rusko vynakládá na dobytí města obrovské úsilí a podle Kyjeva už v bojích za Bachmut utrpělo drtivé ztráty. Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj ve středu uvedl, že Moskva o město usiluje z propagandistických pohnutek, aby po měsících, kdy se postup ruských sil na Ukrajině prakticky zastavil, mohla ohlásit dílčí úspěch.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa