Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj žádal papeže Františka o odsouzení ruských zločinů. Řešili i únosy dětí

Aktualizováno -
13. května 2023
21:12
Autor: ČTK - 
13. května 2023
11:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odpoledne jednal ve Vatikánu s papežem Františkem. Stalo se tak poprvé od začátku ruské agrese. Rozhovor trval 40 minut, což je podle italské veřejnoprávní televize RAI nadprůměrná délka. František ukrajinskému prezidentovi poděkoval za návštěvu, kterou Zelenskyj označil za velkou poctu. Zelenskyj se předtím setkal v Římě s italským prezidentem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou.

„Jednání mezi čtyřma očima o míru,“ napsal na twitteru o dnešním setkání papeže Františka a ukrajinského prezidenta Zelenského blízký Františkův spolupracovník Antonio Spadaro.

Papež daroval ukrajinskému prezidentu malou sošku s podobou olivové ratolesti, což je jeden ze symbolů míru. Zelenskyj papežovi předal ikonu Panny Marie namalované na neprůstřelné vestě.

Zelenskyj při jednání s papežem Františkem ve Vatikánu požádal o odsouzení ruských zločinů na Ukrajině a podporu ukrajinskému návrhu pro dosažení míru. Podle mluvčího Vatikánu jednali o politické a humanitární situaci, kterou na Ukrajině vytvořila válka. Papež vyzval k „činům lidskosti“ ve prospěch nejzranitelnějších osob.

Zelenskyj žádal o nátlak kvůli uneseným dětem

Zelenskyj uvedl, že papežovi představil ukrajinský plán na dosažení míru. „Válka je na Ukrajině a plán musí být ukrajinský. Máme velký zájem na tom angažovat Vatikán do našeho návrhu na mír,“ řekl Zelenskyj při rozhovoru s italskou televizí RAI. Vatikán již dříve oznámil svou mírovou misi ohledně konfliktu na Ukrajině, aniž by o ní zveřejnil další detaily. „Se vší úctou k Jeho svatosti, nepotřebujeme zprostředkovatele, potřebujeme spravedlivý mír,“ dodal Zelenskyj.

„Navíc jsem požádal o odsouzení ruských zločinů na Ukrajině. Nelze totiž klást na stejnou úroveň oběť a agresora,“ napsal Zelenskyj na twitteru o setkání s papežem. Dodal, že je papežovi vděčný za pozornost, kterou věnuje „tragédii milionů Ukrajinců. Při rozhovoru v italské televizi uvedl, že požádal papeže, aby „vyvinul nátlak na Rusko“ ohledně deportovaných ukrajinských dětí. Těch je podle Zelenského nejméně 19 000, skutečný počet ale může být i mnohonásobně vyšší. Ochotu pomoci v této otázce papež František oznámil již na konci dubna.

Jednal s prezidentem i premiérkou Meloniovou

Zahraniční cesty ukrajinského prezidenta obvykle podléhají utajení a podrobnosti jsou jasné až ve chvíli, kdy státník dorazí na místo. Po spekulacích médií ale kancelář italského prezidenta potvrdila, že Mattarella Zelenského přivítá v Kvirinálském paláci.

„Dnes v Římě. Setkám se prezidentem Sergiem Mattarellou, premiérkou Giorgiou Meloniovou a s papežem,“ napsal Zelenskyj na twitteru. „Důležitá návštěva na cestě k vítězství Ukrajiny,“ dodal.

Itálie bude i nadále podporovat Ukrajinu v boji proti ruské agresi, a to včetně vojenských dodávek, uvedla po jednání se Zelenským italská premiérka Giorgia Meloniová. Podle ní musí válka skončit jen spravedlivým mírem, který se nesmí podobat invazi a okupaci.

„Podporujeme mír, pokud to bude spravedlivý mír,“ uvedla italská premiérka, která vyzvala Rusko, aby zastavilo agresi. Podle ní nelze mír Ukrajině vnutit. „Budeme i nadále poskytovat pomoc, i tu vojenskou, aby Ukrajina měla při jednání (o míru) pevnou pozici,“ dodala premiérka.

Zelenskyj při tiskové konferenci poděkoval italské vládě za poskytnutou pomoc. Podle Zelenského se během setkání s Meloniovou jednalo o bezpečnosti Ukrajiny a padla „významná rozhodnutí o ochraně našeho nebe“. Zelenskyj také připomněl osud ukrajinských dětí zavlečených do Ruska.

Meloniová uvedla, že Řím podporuje postupnou integraci Ukrajiny do Evropské unie a partnerství mezi Ukrajinou a SNATO. „Ukrajina bojuje tvrdou bitvu za evropské hodnoty,“ uvedla Meloniová, podle které je budoucnost Ukrajiny „evropská“.

14:29
27. 4. 2024

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
27. 4. 2024

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
27. 4. 2024

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Kompletní online

Papež František opakovaně kritizuje od začátku ruské agrese válku na Ukrajině a vyzývá ke konci bojů. Ukrajinský národ označil za „mučednický“.

Kriticky se však vyjadřoval i k dodávkám zbraní, které Ukrajina dostává od západních států. Papež nedávno oznámil, že Vatikán připravil svou mírovou misi, žádné další detaily však nezveřejnil. František také uvedl, že Vatikán je připraven pomoci s návratem ukrajinských dětí z Ruska.

Zelenskyj naposledy jednal s papežem před začátkem ruské invaze. Od konce února roku 2022, kdy začala válka, s papežem jednal po telefonu. Kyjev pozval papeže na návštěvu Ukrajiny. Na konci dubna jednal ve Vatikánu ukrajinský premiér Denis Šmyhalo.

Video  Papež František  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa