Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Rusko stojí na straně světla,“ tvrdí patriarcha Kirill. Před Velikonocemi promluvil o míru

Autor: ČTK - 
15. dubna 2023
14:41

Moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, ve velikonočním poselství vyjádřil naději, že národům Ruska, Ukrajiny a Běloruska bude dopřán trvalý a spravedlivý mír. Informují o tom ruská média. Pravoslavní věřící slaví Velikonoce tuto neděli.

Patriarcha vyzval věřící, aby se modlili k bohu za lidi v oblasti bojů a také za to, aby bůh zhojil tělesná a zejména duševní zranění a daroval „bratrským národům vzešlým z dněperské křtitelnice trvalý a spravedlivý mír“.

Kirill minulou neděli podle listu Kommersant uvedl, že Rusko „stojí na straně světla“ a v nynější válce proti Ukrajině „bojuje proti zlu“. Konflikt podle něj propukl, když bylo jasné, že „nemáme nic společného“.

„Masky byly strženy, falešná diplomacie éry uvolnění je pryč. Protože si stanovili úkol ovládnout nás holýma rukama, bez jakékoli války, oklamat nás, vtáhnout nás do jejich světa, vštípit nám jejich hodnoty. Ale naši lidé a naše vedení si uvědomili, že tyto hodnoty jsou v rozporu s našimi, protože Svatá Rus, díky Bohu, zachovává křesťanské hodnoty, které se staly součástí systému národních hodnot,“ kázal Kirill v hlavním ruském chrámu, moskevské katedrále Krista Spasitele. Rusko podle něj v sobě našlo sílu postavit se „vládcům temnot“.

Válku, kterou před více než rokem rozpoutal vpád ruských vojsk do sousední země, podniknutý na rozkaz prezidenta Vladimira Putina, patriarcha Kirill už několikrát podpořil. Nedávno zřídil funkci hlavního vojenského duchovního pro vojska nasazená proti sousední zemi.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Video  Pouliční boje v Bachmutu.  - Facebook/Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa