Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Paměť národa pomáhá Ukrajině od počátku války: Za peníze ze sbírky předělala teréňáky na sanitky

Autor: jel - 
26. března 2023
17:57

Hned jak minulý rok začala ruská invaze na Ukrajinu, organizace Bost Bellum a její projekt Paměť národa neváhala a začala napadené zemi pomáhat ze všech sil. Počátkem tohoto roku přišla zpráva, že na bojišti velmi chybí sanitky. Paměť národa neváhala, zorganizovala sbírku a za vybrané peníze předělala terénní vozy právě na sanitky. 

V únoru už uplynul rok ode dne, kdy ruské síly napadly Ukrajinu a začala válka, která si vyžádala už tisíce životů. Paměť národa napadené zemi od začátku pomáhá, organizuje sbírky zdravotnický materiál i další potřebné věci. 

Podle informací organizace přijde Ukrajina každý den o čtyři sanitní vozy, které jsou ve válečné zóně potřebné. Založila proto samostatnou sbírku jenom na sanitky a za vybrané peníze předělala terénní vozy. Čtyři upravené Land Rovery potom organizátoři sbírky předali na potřebných místech napříč Ukrajinou. V Charkově na sanitku údajně čekali už „jako na smilování“. 

Video  Paměť národa předala Ukrajině čtyři terénní auta předělaná na sanitky  - Paměť národa
Video se připravuje ...

Koordinátor sbírky Pomozte Ukrajině s Pamětí národa Martin Ocknecht prozradil Českému rozhlasu, že na samotné sanitky se vybralo 3,3 milionů korun. Sbírka Sanitky pro Ukrajinu vznikla v lednu a cílem je vybrat 4 miliony korun. Ocknecht věří, že do konce měsíce dubna se podaří získat celou částku. 

„Nemůžeme být lhostejní. Musíme se semknout k obraně svobody, k obraně Ukrajinců. To, co dělá Paměť národa, je nesmírně důležité a strašně si vážím všech, kteří nás podpořili,“ řekl k tomu na závěr zakladatel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

6:02
19. 3. 2024

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Kompletní online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa