Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V ruském Rostovu hoří budova pohraničníků FSB: Exploze a požár 100 kilometrů od hranic s Ukrajinou?!

Autor: rc, swp, ČTK - 
16. března 2023
11:13

Plameny ve čtvrtek 16. března ve městě Rostov na Donu zachvátily budovu oblastní správy pohraniční stráže, která je součástí tajné služby FSB. Podle informací televize Nexta místní obyvatelé slyšeli „exploze“. Město, které leží na jihu evropské části Ruské federace, se přitom nachází 100 kilometrů od rusko-ukrajinských hranic.

Hustý černý dým a šlehající plameny! Na sociální síti twitter se začala šířit videa z ruského města Rostov na Donu. „Budovu oddělení Federální služby bezpečnosti zachvátily plameny,“ píše televize Nexta s tím, že obyvatelé údajně měli slyšet „exploze“.

Hustý dým

Ruská redakce BBC s odvoláním na očité svědky píše, že dým z požáru je vidět po celém městě. Místní obyvatelé tvrdí, že před požárem byl slyšet výbuch. Záběry z místa zachycují rozbitá okna a poničené zdivo.

 

Rostov na Donu leží asi 100 kilometrů od hranic s Ukrajinou, proti které Rusko už více než rok vede válku. Během této doby se v hloubi Ruska odehrálo několik velkých požárů s nejasnými příčinami. Úřady vyslovovaly podezření ohledně možných akcí ukrajinských "záškodníků". Kyjev se k operacím na ruském území přinejmenším oficiálně nehlásí. Západ zároveň spekuluje o nové ukrajinské technologii, která by umožnila údery hluboko v ruském vnitrozemí. Z téhož důvodu byl dlouhou dobu zdrženlivý ohledně poskytování raket delšího doletu.

Tento měsíc vypukl rozsáhlý požár u vojenského letiště u Krasnodaru na jihozápadě Ruska. Byl natolik silný, že ho zaznamenaly i americké družice určené ke sledování lesních požárů. Úřady případný útok popřely a tvrdily, že "na místě začala hořet tráva".

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa