Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Manželka exvelvyslance Perebyjnise: Rusko je jako Frankensteinův netvor. Je složené z mrtvol!

Autor: tsv - 
25. února 2023
12:20

Bohemistka, překladatelka a manželka bývalého ukrajinského velvyslance v Česku Olga Perebyjnisová v rozhovoru pro Českou televizi promluvila k prvnímu výročí ukrajinsko-ruského konfliktu. To, že válka přijde, podle ní bylo jasné dávno před jejím propuknutím. A Ruskou federaci přirovnala k Frankensteinově příšeře z novely od spisovatelky Mary Shelleyové. „Západ by se měl vzpamatovat a přestat oživovat něco, co je složené z mrtvol.“

„Ta válka, jsem věděla, že přijde, to bylo očividné. Ale jakým způsobem zaútočí, to jsem předvídat nemohla, to se přiznám, že sáhnout prostě hned na Kyjev, to jsem si představit nemohla ani v nejhorším snu,“ popsala své první pocity z loňského února Perebyjnisová. To, zda se podaří Kyjev ubránit, podle jejích slov nebylo jasné až do poslední minuty. Vyhnat Rusy z metropole by se navíc dle diplomatky nepodařilo bez dobrovolníků v ulicích.

V rozhovoru Perebyjnisová popsala hlavní chybu okupantů. „Oni nás vůbec neznají. My je známe dobře. Naopak oni Ukrajince vždycky nedoceňují, zesměšňují a odlehčují tu sílu, která v Ukrajině je,“ konstatovala a zdůraznila odvahu ukrajinského národa.

Frankensteinovo monstrum má na svědomí Západ

Ruskou federaci v rozhovoru přirovnala k Frankensteinově příšeře, kterou ve slavné novele vědec složil z mrtvol a následně jí vdechl život. „Rusko je vlastně ten netvor, do kterého společný Západ po století vdechoval ten život uměle,“ uvedla.

„Oživoval mrtvolu už dávno předtím. Pro mě uznání Sovětského svazu v roce 1933 po strašidelném hladomoru v Ukrajině panem rezidentem Rooseveltem bylo vlastně vdechování do monstra, které ožívá a pokračuje v zabíjení,“ podotýká.

„Kdyby se někdo teď v Evropě odvážil říct, že to není jeho válka, tak si vlastně podepisuje svůj vlastní výrok smrti, protože ten netvor bude pronásledovat právě toho svého stvořitele,“ pokračovala s odkazem na příběh. „My jsme jenom překážka. My jsme taková šílená překážka, která se nevzdává a tím pádem dává Evropě a Západu šanci se vzpamatovat a vyčistit ty Augiášovy chlévy a přestat oživovat něco, co je složeno z mrtvol.“

Semknutější Ukrajina

Perebyjnisová na závěr popsala atmosféru v okupované zemi. Občané si od propuknutí války podle ní více pomáhají, navzájem se podporují, a dokonce konejší neznámé plačící lidi na ulici. Únava po roce válčení je na lidech znát, naznačila, národ ale ruské konání dále motivuje k boji.

„Stěží bych mohla mluvit o všech lidech, každý to prožívá jinak. Třeba si nějaká maminka vyčítá, že toho svého syna tam pustila,“ uvedla s odkazem na odchod mužů do války. „Někdo naopak říká, že tím, že tam šel, tak že asi jsem ho tak vychoval, takže on asi jinak nemohl. Proč bych vlastně odporoval jeho rozhodnutí dospělého člověka?“

Situace je dle diplomatky zvlášť nespravedlivá pro seniory. „Někdo třeba vidí perspektivu pro děti. Kdo má malé děti, tak pro tu perspektivu musí žít a musí bojovat, ale třeba lidem, řekla bych dospělejším, moc toho času nezbývá a oni přichází o možnost důstojné staroby a důstojného odchodu do jiného světa tím, že nejsou léky, nebo nejsou místa v nemocnici kvůli záplavě zraněných obránců,“ uvedla.

„Takže každý osud je jiný,“ uzavřela. „Ale celkem se mi zdá, že lidi jsou otevřenější. Proč si nedovolit ty emoce pustit ven?“

20:08
26. 4. 2024

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
26. 4. 2024

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
26. 4. 2024

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Kompletní online

Video  Generál Jiří Šedivý: Válku jsem nepředpokládal  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa