Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ukrajinský atlet (†22) padl v bojích u Bachmutu: Měl nakročeno na olympiádu

Autor: rix, ČTK - 
7. února 2023
16:00

Mladý ukrajinský sportovec Volodymyr Androščuk narukoval na frontu, a vyměnil tak sportovní úbor za uniformu. Bohužel padl v boji poblíž Bachmutu. Nebýt války, měl by nakročeno k účasti na olympijských hrách. Jeho osud navždy zpřetrhal šrapnel. Lékaři už nadějnému talentu nedokázali pomoci. 

Zatímco smuteční hosté při pohřbu v městečku Letyčyne v Chmelnycké oblasti pokládali kytice k Androščukovým nohám nebo ho líbali na čelo, jeho kamarád Korbenko podle agentury Reuters popsal Volodymyrův osud. „Měl žít dlouhý a šťastný život,“ zoufal si. „Měl všechny atributy pro to, aby byl úspěšný,“ uvedl Korbenko. 

Androščukova smrt opět rozvířila diskuzi ohledně účasti ruských a běloruských sportovců na Olympijských hrách v roce 2024 v Paříži. „Nevím, jak někdo může nechat soutěžit atlety z Ruska a Běloruska," řekl ukrajinský oštěpař na pohřbu. „Není tam pro ně místo,“ uvedl v slzách. 

Padlý Ukrajinec měl nakročeno k velkým úspěchům. Předloni na juniorském Mistrovství Evropy v desetiboji skončil šestý. Cestu na soutěž do Paříže tak měl takřka otevřenou. „Nic z toho se bohužel nestane,“ zoufala si jeho spolužačka Maria. „Jak může být teroristický stát vraždící nevinné lidi vůbec někam pozván?“ kroutila hlavou. 

Pokud by se přes veškeré úsilí Ukrajiny nepodařilo vyloučit Rusko a Bělorusko ze sportovního světa, pak by podle ukrajinského ministra sportu Vadyma Hutcajta mohl přijít v úvahu bojkot olympiády. Na tyto hrozby zase ostře reagoval již dříve šéf MOV Thomas Bach. „Je extrémně nešťastné eskalovat diskuse hrozbou bojkotu v těchto počátečních fázích,“ řekl.

Český olympijský výbor (ČOV) se již ve čtvrtek vyjádřil, že nezvažuje bojkot her příští rok v Paříži, i kdyby na nich startovali sportovci z Ruska a Běloruska. Tento postoj zopakoval i po stanovisku ministerstva zahraničí, které úvahy MOV označilo za překvapivé.

8:18
Dnes

„Urputný odpor Ukrajinců brání Rusákům, aby plně kontrolovali dočasně dobytá území. A vždycky bude,“ tweetuje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Rusák nemůže Ukrajince porazit. Takový národ se porazit nedá,“ píše ve svém každodenním hlášení o jaderné situaci na Ukrajině.

6:11
Dnes

Dobré ráno!

Americká Sněmovna reprezentantů bude tento týden projednávat balíky finanční pomoci Izraeli a Ukrajině jako samostatné zákony. Hlasovat by o nich zákonodárci mohli do konce týdne, uvedl v pondělí republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

 

23:16
15. 4. 2024

Vážení čtenáři, zpravodajství z války na Ukrajině pro dnešní den končíme. Čerstvé zprávy přineseme opět v úterý ráno, dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa