Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové hromadně přecházejí na ukrajinskou stranu: Teď zabíjí své krajany. Vysvětlili proč!

Autor: rix - 
11. prosince 2022
10:15

Někteří z ruských vojáků se rozhodli v průběhu války přeběhnout na stranu Ukrajinců. Jak sami uvedli, rozhodli se tak proto, že Rusové páchají válečná zvěrstva. „Ano, zabíjím své krajany, stali se z nich zločinci,“ vysvětlil Rus říkající si Caesar. 

Jak dále dodal, prý už zastřelil osmnáct svých krajanů. „Přišli do cizí země loupit zabíjet a ničit. Zabíjí civilisty, děti a ženy,“ uvedl muž, který bojuje po boku ukrajinských vojáků ve východní Doněcké oblasti na Ukrajině.

„Tito lidé porušili zákon člověka a zákon boží. Nemám s nimi soucit,“ dodal Caesar, který je křesťanem. Putinova válka je podle něho urážlivá a bude bojovat za osvobození Ukrajiny od „tyranie“.

Další Rus s volacím znakem Ticho přeběhl a bojoval za ukrajinské síly, když viděl zvěrstva páchaná ruskými jednotkami poblíž Kyjeva. „Úplně mi to převrátilo myšlení vzhůru nohama,“ popsal své pocity, když viděl mrtvá těla žen a dětí. 

Bojovník Silent zase otočil, když viděl zvěrstva páchaná v Buči, Irpini nebo Boroďance. „Mrtvá těla, děti, ženy, popravy. Když to všechno vidíte na vlastní oči, změní vás to. Rozhodl jsem se zůstat tady až do konce a připojit se k legii,“ vysvětlil svůj postoj, za který mu v Rusku hrozí smrt. 

Od doby, kdy Putinovy ​​síly před téměř 10 měsíci napadly Ukrajinu, stále přibývají důkazy o tom, že vojáci páchali válečné zločiny. Rusko bylo obviněno ze znásilňování stovek žen a dívek, jakož i ze zabíjení a mučení civilistů ve městech ovládaných Ruskem.

Není jasné, kolik ruských vojáků podobně přeběhlo k Ukrajincům. Jak ale uvedl deník Daily Mail, počet těchto přeběhlíků může růst do tisíců. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil 21. září částečnou mobilizaci, kvůli které muselo na Ukrajinu narukovat 300 000 mužů.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Ruský útok zasáhl i nemocnici: Srdce dítěte operovali potmě!  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa