Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mučení elektřinou, mlácení kladivem: Zpověď ukrajinských vojaček propuštěných z ruského zajetí

Autor: mav, swp, ČTK - 
28. října 2022
05:00

Rusko a Ukrajina si vyměnily další várky válečných zajatců, poprvé šlo čistě o ženy: 108 se jich vrátilo na Ukrajinu a 110 do Ruska. Jak pak popsaly propuštěné Ukrajinky, věznitelé se k nim nechovali o moc lépe než k mužům, sadistické mučení nebylo výjimkou.

„Ani zvířata se tak nechovají. Bili dívky, mučili je elektrickými šoky, mlátili je kladivy,“ popsala Hanna O. (26) z 36. brigády ukrajinské námořní pěchoty. „O jídlu celkově pomlčím, bývalo zkyslé. Ani psi se tak nekrmí,“ cituje ji server Fakty. Ženy se domů vrátily 17. října.

Věznitelé se podle ní také dost zaměřovali na tetování vyjadřující například vlastenectví nebo příslušnost k Azovskému praporu či jiným oddílům. „Chtěli jim useknout ruce, odřezat tetování, opařovali je vařící vodou… Jen proto, že jste, kdo jste, že patříte k mariňákům, mluvíte ukrajinsky,“ dodala Hanna.

Většina propuštěných Ukrajinek patřila k ozbrojeným silám - důstojnice, poddůstojnice i vojínky armády, námořnictva i dalších složek. Ale také bylo ve skupině 12 civilistek.

Vojenská lékařka Viktorija Obidinová byla zajata, když padl mariupolský Azovstal. Od 8. května neviděla svou čtyřletou dcerku Alisu - ta zůstala na Ukrajině, zato mladá lékařka neprošla nechvalně známým filtračním procesem. Viktorija napřed byla v donbaské věznici Olenivka, pak ji se třemi civilistkami převezli do nedalekého Taganrogu na ruském území.

„Mami, dnes mě vyměnili,“ volala z linie dotyku propuštěná doktorka své matce. „Nic mi nevrátili, dokumenty, šperky, vůbec nic. Moc vás mám ráda, dej pusu mé dceři,“ byla první slova k rodině. Brzy už je mohla spatřit osobně.

Přitom její příběh mohl dopadnout hůř - alespoň se o to snažili okupanti. Viktoriji donutili apelovat na ukrajinskou vicepremiérku Irynu Vereščukovou, aby Alisu poslala za ní. „Řekli mi, že nemůžu odmítnout. Jinak by mě zmlátili a stejně to video natočili. Tak jsem řekla, co po mně chtěli. Jinak to nešlo,“ vzpomíná.

Péče o sirotky

Tři roky a 13 dní strávila v doněcké vazbě Ljudmila Pachomenková, jak spočítali její přátelé. Na území okupovaném separatisty za podpory Ruska se starala o osiřelé děti. Obvinili ji ze špionáže a vsadili do nechvalně proslulé věznice Izolacija.

„Celou tu dobu pro sebe nic nežádala. Jen žádala o podporu pro děti z bývalého internátu v Novoazovském rajónu, o které se starala během války i před ní. Žádala i zpoza mříží,“ popsala její přítelkyně Lina Kušová.

O výměně zajatců první informoval Andrij Jermak, šéf kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského. Zkritizoval pak Červený kříž, že se o ukrajinské zajatce nestará. „Představitelé Mezinárodního výboru Červeného kříže se bohužel nepřidali k ukrajinské delegaci na linii dotyku v Záporožské oblasti. Vyzval jsem k tomu jeho představitele a požadoval, aby jeho mise směla na dočasně okupované území zkontrolovat podmínky ukrajinských vězňů v Olenivce,“ uvedl na Telegramu.

„Válka je zkouškou jak pro lidi, tak pro mezinárodní organizace. Bohužel Červený kříž toleruje ruská porušování všech norem mezinárodního práva, a to dokonce tiše,„ pokračoval Jermak s odkazem na Ženevské úmluvy o válečných zajatcích. „Ukrajina očekává a požaduje od Mezinárodního výboru Červeného kříže náležité úsilí v získávání přístupu do Olenivky. Ostatně právě pro takové úkoly byla tato organizace vytvořena.“

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Výměny zajatců pokračují

I tento týden se na Ukrajinu se při výměně zajatců vrátilo z Ruska dalších deset ukrajinských vojáků, uvedl Jermak. Ukrajinci rovněž od ruské armády získali tělo amerického dobrovolníka zabitého na konci srpna na Ukrajině, informovala ukrajinská agentura Unian.

„Je mezi nimi jeden důstojník a devět vojáků a seržantů. Rovněž bylo předáno tělo amerického dobrovolníka, veterána americké armády Joshuy Alana Jonese, který bojoval za Ukrajinu a zemřel v boji s okupanty,“ napsal Jermak na telegramu. „Pokračujeme v práci, dokud nepřivedeme domů všechny naše lidi,“ dodal. Jak informovalo již dříve ukrajinské ministerstvo obrany, do začátku října bylo provedeno již 24 výměn, při kterých se z ruského zajetí dostalo 808 lidí.

Video  Dojemné záběry z osvobozeného Kupjansku  - Twitter/@wartranslated/Speciální jednotka Kraken
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa