Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Rusko kaput!“ Vojáci strávili týdny v zákopech, teď u Chersonu pomalu slaví vítězství

Autor: DVL, swp - 
10. listopadu 2022
20:58

Několik ukrajinských vojáků vypovědělo, jak se jim žije ve přední linii u Chersonu. Promluvili o své taktice, ruských vojácích a o tom, jak se jim žije v zákopech. Výpovědi přinesl britský deník The Guardian

Danilo a další dva vojáci se upřeně dívali do obrazovky. Na ní bylo video z živého vysílání ze dronu. „Je jednoduché to používat. Vyšleme dron, nepřátelé vystřelí a pozorujeme, kam dopadne. Pak upravíme pozici,“ řekl Danilo, člen 63. mechanizované brigády.

Ze dronu jde vidět panorama na město Snihurivka, které okupují ruští vojáci od jara. Nepřítel využívá jako vyhlídkové místo průmyslový areál, budovy a obilné silo. Nejnovější útok minul svůj cíl. „Byli jsme 300 metrů od toho,“ řekl Danilo a ukázal na obláček šedého kouře.

Trojice vojáků stálo vedle parabolické antény, která byla připojena na systém Starlink Elona Muska. Hned za nimi byly zákopy. Po měsíce byli Rusové jen pouhý kilometr daleko, skrývali se v civilních domech a zemljankách.

Ve středu se ale začali stahovat. Ruské jednotky se začali stahovat ze svých pozic ve Snihurivce a z dalších vesnic na pravém břehu Dněpru. Zruinované město Snihurivka patří do Mykolajivské oblasti. Rusové za sebou odpálili most. „Panikařili,“ řekl Khlan. „Okupanti připravují svůj ústup. Ničí mosty, aby nás odradili od postupu.“ Rusové posilnili některé své pozice na jihu od Snihurivky, aby kryli své ustupující jednotky, dodal.

Ruský ministr obrany potvrdil, že ruské jednotky brzy opustí pravobřežní Cherson, což je část území, které Vladimir Putin v září anektoval. Ukrajinská armáda se mezitím opatrně posouvala kupředu. Na silnici směrem do přední linie byl vidět vojenský provoz, včetně tanků T-72 vezených na náklaďácích a amerického dělostřeleckého systému HIMARS s dlouhým dosahem.

V pondělí odpoledne se nad obzorem valil sloup černého dýmu. Danilo zasáhl vojenský cíl. „Něco máme. Sklad paliva nebo ruské obrněné vozidlo,“ řekl a usrkl z plechovky energetického nápoje.

Moskva údajně vyslala do boje 80 000 nově mobilizovaných vojáků. Jejich úkolem je bránit území, které Rusko na jaře nezákonně zabralo. Na mykolajivskou frontu jich dorazilo asi 800.

„Jsou to idioti"

Ukrajinští důstojníci tyto rekruty popisují jako nevycvičené, bezradné a snadno zabitelné. „Jsou potravou pro děla. Jeden z nich šel uprostřed noci na záchod s použitím baterky. Identifikovali jsme jejich pozici tanků a zničili jsme je,“ řekl poručík Oleh Zelinskiy, mluvčí 63. brigády.

„Snaží se sestřelit naše drony automatickými zbraněmi. Nechápou, že drony mohou shazovat bomby. Jsou to idioti,“ řekl. Zdůraznil, že s ruskými vojáky, kteří se vzdali nebo byli zajati, bylo zacházeno lidsky, na rozdíl od mučení ukrajinských válečných zajatců.

První známky ruského ústupu přišly před dvěma týdny se zprávami o masovém rabování. Obyvatelé, kteří stále žijí v Snihurivce, uvedli, že Rusové odvezli veškeré vybavení z městské nemocnice. Ukradli soukromá auta, umělecká díla z muzea a kosti Grigorije Potěmkina, přítele a milence Kateřiny Veliké, z jeho hrobu v kryptě katedrály.

„Všechno vezmeme zpět. Krym, Doněck, všechno,“ řekl Zelinskiy. „Rusové chápou, že musí Cherson opustit. Naši vojenští vůdci jsou chytří. Chtějí se vyhnout ztrátám. Jde jim o životy našich vojáků. Nejsme posedlí termíny nebo symbolickými daty.“

Dodal: „Putin je diktátor. Nevadí mu, když 1000 vojáků zemře v ofenzivě odsouzené k zániku. Máme demokratického prezidenta a za pár let můžeme mít jiného. Musíme vyvážit životy našich vojáků a utrpení Ukrajinců žijících v okupaci. Rusové zabíjejí a mučí lidi.“

Zpátky v zákopech si voják jménem Andriy prohlédl své podzemní obytné prostory. Byla tam kuchyňka s plynovou lahví, sporákem a zásobami. Jeho oběd sestával ze sardinek, pasty a hroznové šťávy; další voják Valeriy jedl brambory se salo (vepřové sádlo). Nedaleko bylo doupě na spaní, chráněné pytli s pískem a srubovou střechou.

„Před osmi měsíci jsem opustil svůj domov ve Lvově, abych bojoval,“ řekl Andriy. „Přál bych si, aby válka skončila co nejdříve. Na rozdíl od Rusů vím, proč jsem tady. Bráníme naši zemi." Na druhém konci příkopu byl sklad s granáty. Na jednom někdo napsal „Ahoj z Pasichnaya“, což je malé vesnice na západní Ukrajině.

„Střílím, jen když dostanu rozkaz," řekl Andriy. „Pro dnešek jsme skončili." Valeriy chválil protitankové zbraně dodávané Spojeným královstvím. „Dám jim 10 z 10," řekl a dodal: „Rusko kaput!" Západ musí poslat více protivzdušné obrany, tanků a dělostřelectva, řekli oba muži, aby Ukrajina Rusy úplně vykopla.

Danilo a jeho posádka řekli, že jejich odpoledne bylo úspěšné. Danilo dodal: „Nebyli bychom tady, kdybychom nevěřili ve vítězství. Naše nálada je pozitivní. Jdeme kupředu.”

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Jak se žije Ukrajincům pod útlakem Putina? Expertka o každodenních starostech lidí  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa