Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pátrací tým hledal pohřešované Ukrajince, našel jen kosti a kusy těl: Okupanti zajatce mučili a pálili!

Autor: pma - 
9. listopadu 2022
17:09

Ukrajinské armádě se již několik týdnů daří zpět dobývat území, které jim na počátku válečného konfliktu zabrala ruská okupační vojska. V jedné z oblastí na jihovýchodě země se vydaly záchranné a pátrací jednotky hledat šest pohřešovaných ukrajinských vojáků. To, co našli, je ale zarazilo. Okupanti totiž Ukrajince zřejmě mučili a následně i pálili. Záchranné týmy v okolí obce Braškivka se snaží ostatky zkompletovat a dopravit k rodinám zemřelých, aby se pozůstalí s padlými bojovníky mohli důstojně rozloučit.

Ukrajinští vojáci, kteří na konci září osvobodili oblast kolem vesnice Braškivka na východě země, se vydali hledat šest svých pohřešovaných kolegů. „Je to důležité pro jejich rodiny, pro nás a pro naši zemi. Přivezeme je všechny domů,“ sdělil v reportáži pro americkou televizi CNN Leonid Bondar, člen ukrajinské záchranné a pátrací jednotky.

Ukrajinci nalezli v oblasti dvě poškozené ruské stíhačky. Našli ale i něco mnohem horšího. Kusy lidské pánve, páteře a další vybledlé kosti, které svědčí o tom, že je někdo pálil. „Není to poprvé, co se setkáváme s ruskou absencí lidskosti. Je to hrozné, zřejmě je tu opravdu mučili,“ popsal Bondar.

Mezi kostmi leží snubní prsten

Mezi jednotlivými kostmi, které Bondar sebral pro následné určení DNA, našel i snubní prsten. I další dny se pátrací týmy znovu vydaly na místo. V nedalekém bunkru bohužel narazili na to, co čekaly - na těla padlých ukrajinských vojáků. Leonid Bondar a jeho kolegové jich našli celkem pět, šestého pohřešovaného spolubojovníka bohužel nenašli. Narazili ale na těla padlých Rusů, která stejně jako Ukrajince dali do pytlů a odvezli z místa pryč.

Dokud bude válka trvat, akce pátracího týmu zřejmě jen tak neskončí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že každý den zhruba padesát ukrajinských vojáků padne na frontě. Speciální týmy se tak možná ještě rozrostou a jejich práce minimálně do konce války jen tak neskončí. 

Video  Jak se žije Ukrajincům pod útlakem Putina? Expertka o každodenních starostech lidí  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa