Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Expert na dezinformace: Putinova hybridní válka? Některé věci jako by okopíroval od Hitlera

Autor: Darina Jíchová, swp - 
7. listopadu 2022
05:00

Ukrajina a Rusko spolu nesvádí bitvy jen na frontě, střetávají se i na poli informačním. Kreml je znám svými dezinformačními weby a internetovými trolly, kteří kralují sociálním sítím. Jasným příkladem toho je „speciální vojenská operace“, termín, který vláda prezidenta Vladimira Putina i nadále užívá pro označení války na Ukrajině. Prominentní český expert na dezinformace z finského think-tanku Hybrid CoE Jakub Kalenský rozebíral se stanicí Svobodná Evropa dezinformační válku.

Podle Kalenského Západ strávil roky podceňováním hrozeb z Moskvy, dodal, že měla přijít rezolutní odpověď na ruskou invazi na Ukrajinu i na jejich „jaderné vydírání“. Taková reakce by pomohla zvrátit roky „paralýzy“, do kterých se západní státy dostaly. Kalenský řekl, že by bylo chybou, aby jednání Západu v otázkách ruského vpádu na Ukrajinu řídil strach z Putinovy odvetné reakce.

Když se to vezme abstraktně, hrozba jaderného útoku je něco hrozivého,“ řekl během rozhovoru Kalenský. „Nicméně nechci, abychom se lapili do jejich pasti a začali se obávat toho, co se stane, když Putin užije jaderné zbraně, protože si myslím, že to jen pomáhá Putinovi a jeho snaze šířit strach z následků, které by mohlo mít vzepření se kremelské nezákonné, zločinecké a genocidní agresi,“ prohlásil český expert.

„Měli jsme zajistit, aby Rusko nemělo armádu nebo ekonomiku na to, aby mohlo komukoliv ublížit,“ tak podle Kalenského mělo vypadat jednání po ruském vpádu na Ukrajinu. „To bylo to, co jsme měli dělat a měli bychom dělat a ne se strachovat, co pan Putin může udělat,“ domnívá se český expert.

15 let planých výhrůžek

Kalenský je zakladel týmu ESCTF, který vznikl v roce 2015, aby bojoval s ruskými dezinformacemi po anexi Krymu, a jeho vlajkové lodi databáze EUvsDisinfo. Mluví o více než desetiletí ruské agrese počínaje kybernetickým útokem na Estonsko v roce 2007 z ruské IP adresy, přes pětidenní válku Ruska na podporu odtržených regionů Gruzie v roce 2008, až po okupaci Krymu spolu s ruskou podporou separatistů na východní Ukrajině v roce 2014.

„Jako specialista na dezinformace a propagandu vidím 15 let planých hrozeb, které Rusko používá znovu a znovu, jednoduše protože vědí, že nás naprosto paralyzují,“ objasnil Kalenský. „Takže to, co říkám, je, že bychom se neměli nechat chytit do jejich pasti, protože to jedině pomůže Putinovi k dosažení jeho cílů. A naopak to poškodí Ukrajinu, která skutečně bojuje za evropské či euroatlantické hodnoty,“ dodal.

Hybridní válka

Dezinformace jsou klíčovým komponentem tzv. hybridní války, vojenský termín ze strategie 21. století, která užívá skryté digitální taktiky a taktiky založené na špičkových technologiích včetně kybernetických útoků, stejně jako ozbrojené zástupné skupiny a vojenskou přetvářku.

Kalenský vyzdvihl, že se Putinovi podařilo vést dlouhou komunikační válku, posloužila mu k tomu i rétorika, v evropských denících stačí porovnávat titulky k anexi Krymu, sestřelení malajského letadla MH17, zvládání pandemie či nejnovějším referendům v okupovaných ukrajinských oblastech.

16:51
Dnes

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyji. Podle dostupných informací se montují na podvozky české automobilky Tatra.

„Podíl vlastní výroby neustále roste. Stát uzavírá s našimi podniky seriózní, dlouhodobé kontrakty, které poskytují předvídatelnost, možnost nabírat zaměstnance a získávat investice. Již tento měsíc náš průmysl poprvé vyrobí deset Bohdan a v květnu a později jich bude ještě více,“ uvedl šéf státu. Agentura Unian připomněla, že loni v prosinci byly ukrajinské zbrojovky podle prezidentova tehdejší vyjádření poprvé schopny vyrobit šest těchto samohybných houfnic za měsíc.

15:44
Dnes

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo likvidaci dvacítky ukrajinských raket, dvou desítek bezpilotních letounů a pěti menších balonů nad několika západoruskými oblastmi. Ruské zprávy uvádějí, že ukrajinské balony jsou vybaveny modulem GPS, nesou výbušniny a údajně jsou hůře odhalitelné. Modul GPS pravděpodobně slouží ke koordinaci vypouštění výbušnin, pokud se balon vznáší nad určitou oblastí s cílem vyvolat na zemi paniku a odpoutat pozornost ruské protivzdušné obrany.

Dva balony ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí a tři nad Voroněžskou oblastí, napsala agentura TASS. O dva dny dříve informovala o likvidaci menších balonů nad Kurskou oblastí. Ruské ministerstvo obrany v obou případech uvedlo, že se tímto způsobem pokusila na ruské území zaútočit ukrajinská armáda.

Ve středu gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz informoval o likvidaci tří ukrajinských meteorologických balonů ruskou protivzdušnou obranou a nález jiného balonu vyvolal ten samý den poplach v Kalužské oblasti, kde evakuovali část obyvatel jednoho z okresů. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

15:02
Dnes

Německé ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance kvůli případu zatčení dvou Rusů podezřelých ze špionáže a přípravy sabotáže na území spolkové republiky.

„Víme, že ruský mocenský aparát se zaměřuje i na naši zemi,“ poznamenal německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, podle něhož musí Berlín na tuto hrozbu reagovat rázně.

Ruské velvyslanectví v Německu uvedlo, že zatím nebylo o zatčení svých občanů podezřelých ze špionáže informováno.

Zobrazit celý online

„Obávám se, že ruská dezinformační válka je velmi úspěšná a zdatná a může mít hluboké následky,“ uvedl Kalenský.

„A rovněž se obávám, že Rusové někdy dokáží ovlivnit to, jak vedeme debaty, a že budou sílit hlasy říkající: Čím víc podporujete Ukrajinu, tím větší budou problémy s Ruskem, Rusové budou naštvanější a udělají něco hrozného,“ tvrdí Kalenský. Takové reakce by podle něj měly být zdiskreditovány, protože jde v podstatě o kopírování ruského postoje.

Na druhou stranu uznal, že to je zřejmě jen jeho zbožné přání. Poslední týdny podle něj ukázaly, že i ruská propagandistická mašinérie dělá „nějaké chyby“. Odkázal se na článek publikovaný v listu Meduza, do kterého přispívají i ruští novináři, již emigrovali do Lotyšska. Ve své analýze poodhalují kremelské instrukce propagandistům, jak mluvit a psát o Putinově částečné mobilizaci.

Vliv ruské propagandy

„Následně by člověk doufal, že kremelská propagandistická mašinérie začne dělat velké chyby. Když se však podíváme na historii jednání s Putinovým režimem, obávám se, že jsou prostě úspěšní v tom, co dělají. Ovlivnili podobu ruského režimu, jak ho vidíme dnes, i to, jak o něm mluvíme a smýšlíme, a vlastně i to, jak se dnes rozhodujeme ve vztahu k němu,“ tvrdí Kalenský.

„Nejčistší souboj mezi demokracií a autokracií, mezi lidskými právy a nezákonností, mezi právním řádem a zemí, kde moc utváří zákony,“ tak mluví o válce na Ukrajině expert s tím, že podle něj by demokratické vlády měly zastavit všechny obchodní styky s Ruskem a plně ho odříznout od mezinárodní ekonomiky.

Jako by kopíroval i Hitlera

Srovnání Putina s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem se někdy může jevit jako povrchní, nebo zjednodušené, nicméně Kalenský vyzdvihl, že mají podobnou rétoriku. Ta se objevuje zvláště pak v Putinových proslovech, jde o dehumanizující jazyk směrem k Ukrajině a Ukrajincům.

„Některé věci, třeba výzva k historické jednotě, to je, jako by je přímo od Hitlera okopíroval,“ poukázal expert.

Kalenský rovněž uvedl, že za 20 let Putinovy vlády došlo k obrovské rehabilitaci sovětského vůdce Josifa Stalina. „Diktátory obvykle inspirují jiní diktátoři,“ prohlásil odborník. „Ukazuje to, že v budoucnu plánují spáchat zločiny, pomáhají si tím, že ospravedlňují zločiny minulosti,“ zakončil.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa