Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusko už neví, z koho udělat potravu pro děla: Do války chtěli poslat padlého vojáka z křižníku Moskva

Autor: DVL, ČTK, swp - 
8. listopadu 2022
17:47

Ruská armáda při nedávno skončené mobilizaci poslala povolávací rozkaz námořníkovi, který sloužil na potopeném křižníku Moskva. Michail T. se na vojenský úřad nedostavil. Jeho matka po něm od dubna marně pátrá, napsal dnes ruský server Fontanka.ru.

Michail T. narukoval k vojsku před necelým rokem poté, co se rozešel s přítelkyní a neměl peníze na to, aby nástup k povinné vojenské službě dále oddaloval, řekl serveru jeden z jeho přátel. Po převelení k námořnictvu sloužil jako kuchař na raketovém křižníku Moskva. O ruské invazi na Ukrajinu měl jen mlhavé zprávy. Naposledy o sobě dal vědět 8. dubna, kdy tehdejší vlajková loď Černomořské flotily vyplula ze Sevastopolu.

Loď se potopila 14. dubna následkem exploze. Kyjev tvrdí, že plavidlo zasáhly protilodní ukrajinské střely Neptun. Podle Ruska se Moskva potopila na rozbouřeném moři poté, co ji poškodil výbuch munice a požár. Přátelé se snažili kontaktovat přeživší členy posádky, podle nichž šel Michail T. před výbuchem do skladu pro jídlo „a pak ho už nikdo neviděl“. Armáda přiznala smrt 17 námořníků, mezi nimiž však Michail T. nefiguroval.

Povolání v matce vzbudilo naděje

Matka serveru potvrdila, že rodina obdržela koncem října předvolání vydané vojenským úřadem v petrohradském Frunzenském okrese. „Za nedostavení se na určené místo a v určeném čase bez závažného důvodu můžete být pohnáni k odpovědnosti,“ uvádí se v dokumentu.

Mobilizaci podle ruských médií provázely zmatky, nedostatky a přehmaty, což nakonec připustily i úřady. Okresní vojenská správa serveru Fontanka.ru sdělila, že v rámci mobilizace musela během krátké doby rozeslat obrovské množství předvolání a že neměla vždy aktuální informace. „Bohužel docházelo k chybám,“ uvedl její mluvčí a dodal, že případ mobilizovaného námořníka prověřuje.

Pro matku Michaila T. předvolání znamená záblesk naděje, že její syn je stále naživu, uvedli přátelé. Podle nich jen naopak muž mrtvý. Předvolání si vysvětlují tak, že armádní byrokracie jednoduše neinformovala vojenskou správu, co se s křižníkem Moskva a jeho posádkou stalo. Povolávací rozkaz je ale přesto překvapivý s ohledem na to, že Michail T. měl být v době mobilizace stále armádním příslušníkem, uzavírá Fontanka.ru.

Mariňáci jako potrava pro děla

Ruští mariňáci si stěžují na špatné velení generálů, které podle nich vedlo k masakru. Napsali dokonce dopis, ve kterém si stěžují, že je s nimi zacházeno jako s „potravou pro děla“. Na poli údajně panuje chaos, Rusové se bouří, informuje deník Daily Mail. Vojáci uvedli, že jejich „neschopní“ generálové s nimi zacházejí jako s „potravou pro děla“ poté, co jejich jednotka utrpěla ničivé ztráty, přičemž během čtyř dnů těžkých bojů na východní Ukrajině bylo údajně zabito nebo zraněno 300 mužů.

Námořní pěchota z ruské 155. námořní pěší brigády napsala kousavý dopis svému oblastnímu guvernérovi, v němž tvrdila, že při čtyřdenním masakru v Pavlivce přišli o 300 vojáků díky katastrofickému plánování generálů Rustama Muradova a Zuraba Akhmedova.

Vojáci tvrdili, že ruští velitelé „tají“ panující chaos v Doněcké oblasti a „snižují počet ztrát ze strachu ze zodpovědnosti“. Mariňáci ve svém dopise požadovali, aby byl Vladimir Putin osobně informován o údajném masakru. Požadují zřízení nezávislé vojenské komise.

Navíc uniklo video, které zobrazuje tisíce zmobilizovaných ruských vojáků, jak se bouří svému generálovi za to, že je poslal do přední linie s nedostatkem zásob a vybavení.

Generálmajor Kirill Kulakov (53) čelil skandování „vypadni odtud“, „styď se“ a „pryč s Putinovým režimem“, když se tisíce mobilizovaných mužů připojily k protestu na jejich výcvikové základně ve městě Kazaň na jihozápadě Ruska. Bylo to v předvečer před jejich odchodem do přední linie.

Vojáci, kteří vedli vzpouru, řekli nadřízeným, že nemohou bojovat, protože vydrželi týdny, kdy měli nedostatek vody a přídělů, navíc jim vadilo, že budou posláni do bitvy s „rezavými kulomety ze 70. let“.

Nechtějí si to nechat líbit

Mezitím námořní pěchota napsala dopis o masakru v Pavlivce svému regionálnímu guvernérovi Olegu Kozhemyakovi do ruského Přímořského kraje ve snaze dostat zprávu k Putinovi a důležitým představitelům ministerstva obrany.

V uniklém dopise uvedli: „Znovu jsme byli vrženi do nepochopitelného útoku generálů Muradova a Akhmedova, aby Muradov mohl získat medaili od náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerije Gerasimova. Takže my a mariňáci z Kamčatky postupujeme na Pavlivku."

„V důsledku ‚pečlivě naplánovaného‘ útoku těchto ‚velkých velitelů‘ jsme během čtyř dnů ztratili asi 300 lidí, jsou mezi nimi zabití, zranění a nezvěstní. Ztratili jsme 50 procent našeho vojenského vybavení a tohle byla jen naše brigáda.“

Mariňáci dodali: „Nepřítel ničí naše muže na evakuačních trasách. Pavlivka je také nižší než Vuhledar, odkud na nás útočí.“ Mariňáci apelovali na guvernéra: „Jak dlouho budou průměrní generálové jako Muradov a Akhmedov plánovat vojenské operace za to, že obdrží ocenění za cenu tolika životů?“

„Nestarají se o nic jiného než o sebe, říkají lidem ‚potrava pro děla‘. Žádáme vás, abyste se spojili s nejvyšším velitelem Putinem, aby byla vyslána nezávislá komise, která prošetří, co se stalo.“

Ruští představitelé popřeli stížnosti

Ruské ministerstvo obrany dnes učinilo vzácný krok, když popřelo obvinění, že námořní pěchotní jednotka utrpěla v bitvě katastrofální ztráty na mužích a vybavení. Odmítlo tvrzení, že jednotka námořní pěchoty utrpěla „vysoké, zbytečné ztráty na lidech a vybavení“. Naopak, během 10 dnů postoupila o 5 km (přes 3 míle) do ukrajinských obranných pozic, citovala ruská informační agentura RIA Novosti ministerstvo. Prohlášení konkrétně popřelo, že by velitelé brigády prokázali neschopnost.

„Vzhledem ke kompetentnímu jednání velitelů jednotek nepřesahují ztráty námořní pěchoty za dané období 1 % bojové síly a 7 % raněných, z nichž značná část se již vrátila do služby,“ uvedlo ministerstvo. „Kontaktovali jsme velitele. Ano, dochází ke ztrátám, dochází k těžkým bojům, ale jsou daleko od toho, co je napsáno v tomto odvolání,“ uvedl guvernér Oleg Kozhemyako ve video prohlášení na svém kanále Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera řekl, že Rusko utrpělo těžké ztráty při pokračujících „krutých“ útocích na východě Ukrajiny v Doněcké oblasti. „Velmi těžké ruské útoky na Doněckou oblast pokračují. Nepřítel tam utrpěl vážné ztráty,“ řekl Zelenskyj ve svém nočním video projevu.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video  Jak se žije Ukrajincům pod útlakem Putina? Expertka o každodenních starostech lidí  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa