Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zelenská si rýpla do Elona Muska: „I nejchytřejší lidé mohou být ovlivněni ruskou propagandou“

Autor: DVL - 
4. listopadu 2022
20:15

První dáma Ukrajiny řekla, že doufá, že tweet Elona Muska o mírové dohodě k ukončení války s Ruskem byl „náhodou omylem“ a že ukrajinský lid „obdivoval“ nejbohatšího muže světa za pomoc, kterou poskytl jejich zemi, napsal deník The Guardian

Musk minulý měsíc rozzlobil Ukrajince, když zveřejnil tweet, kde navrhoval mírovou dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem, která by zahrnovala formální připojení Krymu k Rusku a uspořádání voleb pod dohledem OSN ve čtyřech Ruskem okupovaných regionech na Ukrajině. Musk později popřel zprávu, že mluvil s Vladimirem Putinem předtím, než představil plán, který prezentoval jako průzkum na witteru.

V rozhovoru pro Guardian Olena Zelenská řekla, že Ukrajina je vděčná za Muskovu satelitní širokopásmovou službu Starlink. Řekla: „Musíme mu poděkovat za Starlink, protože stále funguje. Stále to funguje a doufáme, že nám pomůže k vítězství.“

Na Web Summitu v Lisabonu prostřednictvím tlumočníka dodala: „A samozřejmě, víte, podporoval Ukrajinu od prvního dne, a proto ho Ukrajinci opravdu obdivovali. Takže pro nás bylo extrémně náročné číst onen tweet. Buďme upřímní, ani ten nejchytřejší člověk nemůže říkat ty nejchytřejší věci 24 hodin denně. Jsou tam chyby. A doufáme, že to byla náhodná chyba.“

Manžel Zelenské, prezident Volodymyr Zelenskyj, tehdy na Muska odpověděl vlastním průzkumem, v němž se zeptal, „kterému Elonovi Muskovi dávají čtenáři přednost: tomu, kdo podporuje Ukrajinu, nebo tomu, kdo podporuje Rusko?“

Muskův vztah se zemí se minulý měsíc dostal pod další napětí, když navrhl, že nemůže pokračovat ve financování využívání Starlinku, který se stal klíčovou komunikační sítí pro ukrajinské ozbrojené síly. Nicméně generální ředitel Tesly poté řekl, že platby zachová, a tweetoval, že „budeme nadále zdarma financovat ukrajinskou vládu“.

Musk byl kontaktován s žádostí o komentář.

Sociální sítě a propaganda

Zelenská se také pozastavila nad problematikou sociálních médií, které se v informační válce mezi Ukrajinou a Ruskem staly klíčovými. Řekla, že Ukrajina, která používá platformy jako Twitter, získala podporu na západě i díky sociálním médiím, protože „ví, jak je spravovat“ a používá je k „ujištění se, že svět zná pravdu“.

Obvinila však majitele Instagramu Metu z „dvojího standardu“, když umístila jeden ze svých příspěvků, který pod upozorněním o citlivost fotografie zobrazoval následky ruského útoku, který zabil čtyřletou ukrajinskou dívku, kterou znala.

„Co musíme udělat je ukázat fakta, ukázat fotografie, které bohužel zobrazují, že se tato zvěrstva dějí,“ řekla. „Ale společnosti, které mají tuto pravdu šířit, se snaží obsah skrýt.“

Meta to odmítla komentovat. Je zřejmé, že Instagram zakrýval fotografii před bezprostředním pohledem veřejnosti kvůli její grafické povaze.

Na otázku o životě v Kyjevě s manželem a dvěma dětmi Zelenská odpověděla: „Žijeme ze dne na den a zvykáme si na to, že nemůžeme nic plánovat na více než několik hodin dopředu.“ Dodala: „Víme, jak velmi rychle změnit své plány, jak přejít z reálného života na online výuku nebo zda jít do protileteckých krytů. Všichni jsme se stali krizovými manažery. A stali se z nás velmi dobří krizoví manažeři.“

V projevu na Web Summitu v pondělí řekla Zelenská účastníkům, že jejich průmysl se stal „bojištěm ve válce Ruska proti Ukrajině“. Zelenská, která ve své zemi založila nadaci na podporu zdravotnictví, vzdělávání a humanitární pomoci, uvedla, že inovace, jako je pokrok v protetických končetinách, by mohly pomoci Ukrajincům zraněným v konfliktu.

V úterý Zelenskyj oznámil, že ruské síly „vážně poškodily“ asi 40 % ukrajinské energetické infrastruktury, zejména tepelné a vodní elektrárny.

Zelenská dodala, že „vysokokapacitní powerbanky“, podobné verzím používaným k nabíjení mobilních telefonů, by mohly být jedním z technologických řešení, které by Ukrajině pomohlo.

„Po neustálých útocích na energetickou infrastrukturu čelíme na Ukrajině energetické krizi. A to znamená, že Ukrajinci kupují generátory, powerbanky, baterie. Možná je čas, aby se svět zamyslel nad vytvořením powerbank s vysokou kapacitou. To by mohl být zajímavý a tolik potřebný startup,“ prohlásila.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (25. 4. 2024).
Zobrazit celý online

Ve čtvrtek Microsoft na Web Summitu oznámil, že svou bezplatnou technologickou podporu prodlouží ukrajinské vládě i na příští rok. Mimořádná pomoc v hodnotě asi 100 milionů dolarů zahrnuje umožnění vládním agenturám provozovat svou digitální infrastrukturu prostřednictvím platformy cloud computing společnosti Microsoft.

„Digitální aliance podporující Ukrajinu musí být i nadále silná,“ řekl Brad Smith, prezident Microsoftu.

Video  Jak se žije Ukrajincům pod útlakem Putina? Expertka o každodenních starostech lidí  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa