Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukrajinka Leda (30) se provdá za homosexuálního vojáka. Kdyby zemřel, pomůže jeho partnerovi

Autor: ČTK, swp - 
4. listopadu 2022
08:46

Třiatřicetiletá Leda Kosmačevská z Kyjeva na sociálních sítích oznámila, že přijala nabídku k sňatku. Provdá se za kamaráda, který nyní slouží v ukrajinské armádě a už 15 let žije se svým partnerem. „Stanu se vojákovou manželkou. Ne proto, že jej miluji, ale protože prezident mé země ještě nereagoval na prosbu veřejnosti, podepisující se pod petici o homosexuálních sňatcích,“ uvedla. Případ zaujal nejen některá ukrajinská média, ale i stanici BBC či ruský server Meduza, působící v lotyšském exilu.

Pod petici žádající, aby prezident Volodymyr Zelenskyj povolil sňatky osob stejného pohlaví, se do léta podepsalo 25 000 lidí, což je postačující počet pro posouzení požadavku. Ale v tomto případě věc ustrnula. Zelenskyj se vyjádřil, že během války nebudou takové sňatky povoleny, ale vláda má alternativu v podobě registrovaného partnerství. Mezitím uplynulo pět měsíců a nejsou vidět žádné kroky v tomto směru, napsala BBC na webu své ruské redakce.

Kosmačevská vysvětlila, že její kamarád se krátce po ruské invazi z 24. února přihlásil jako dobrovolník do armády. V nejbližší době by ho měli poslat na zvlášť nebezpečný frontový úsek. Kvůli tomu se voják rozhodl, že se musí oženit. Partneři totiž nejsou v očích úřadů příbuzní, a proto partnera nepustí za milovaným člověkem ani na jednotku intenzivní péče, ani do márnice, ani mu neoznámí, že jeho partner byl zajat. Pokud by došlo k nejhoršímu, partner nebude smět identifikovat tělo či zdědit pozůstalost. K tomu jsou oprávněni jen blízcí příbuzní či manželka.

Kosmačevská říká, že v nejhorším případě převezme odpovědnost za vyhledání, rozpoznání a pohřbení těla. „Když to bude třeba, řeknu lékaři, že si muž přál být dárcem orgánů. Neobrátím se na kněze, protože muž si to nepřál.“

Leda: Je to protest proti středověku

Kamarád se podle Kosmačevské nejvíce bojí toho, že bude pohřešován, zmizí jako nezvěstný beze stopy a nikdo se nedozví, co se s ním stalo. Připustila, že ve válce se stává, že mrtvého lze identifikovat jen na základě částí těla. Často je dokáže rozpoznat jen partner, jakkoli v ukrajinském právu se takové svědectví nepokládá za dostatečné. Jako manželka bude v takovém případě „průvodcem“, který dokáže přivést kamarádova partnera do márnice.

Kosmačevská tvrdí, že není žádnou aktivistkou komunity sexuálních menšin (LGBT), nikdy se nezúčastnila demonstrací za jejich rovnoprávnost, ale nepokládá za správné, že se partneři stejného pohlaví ocitají během války v bezprávném postavení. „Je to nespravedlivé, hrozné a bolestné,“ prohlásila.

Nepokládá se za bojovnici za práva LGBT, ale bojuje za práva Ukrajinců a Ukrajinek: „Rozhodla jsem se stát manželkou, protože mám ráda svou zemi a doufám, že má země má tolik ráda všechny své občany, aby se o ně starala bez ohledu na sexuální orientaci.“

„Jestli to vypadá jako protest, tak je to protest proti středověku v hlavách mnoha spoluobčanů, proti svěrací kazajce prosazované zemí, která se snaží nás zničit,“ řekal ruské redakci BBC v narážce na ústrky a omezení, kterým čelí sexuální menšiny v Rusku. „Je to také prosba k vládě, aby bránila všechny ukrajinské občany, aby nemuseli utíkat a aby netrpěli,“ dodala.

„Jaká doba, taková nevěsta,“ poznamenala ke snímku, na kterém pózuje bez prstýnku a v prostěradle naaranžovaném jako svatební šaty. Nechtěla ale hovořit o tom, jak celou záležitost bere její partner, který je také voják.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa