Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Okupaci přežila, před Rusy se ukryla v pohovce: Anastasija teď čeká, zda se přítel vrátí ze zajetí

Autor: Darina Jíchová, swp - 
30. října 2022
12:41

Studentka z Izjumu Anastasija Buherová (21) se před Rusy skrývala v rozkládacím gauči. Okupantská vojska slyšela za okny domu, ani nedýchala, strachy úplně zkameněla. Do domu, kde žila s rodiči, vrthli Rusové v květnu, 10 mužů prohledávalo každý pokoj, Anastasiju ale nenašli a rodina ji nevyzradila. Je říjen, Ukrajinci vyhnali Rusy z Izjumu i z Charkovské oblasti, dívka by se mohla radovat, okupaci přežila, smutní však dál. Osud jejího milovaného přítele je neznámý, spolu s tisíci dalšími padl do ruského zajetí.

List The Kyiv Independent přinesl zpověď mladé ženy, která trpělivě – a ve strachu – čeká na zprávy o svém příteli. Jako obránce Azovstalu je vězněn na okupovaném území, nebo někde v Rusku. Anastasija vypověděla, že ji rodina ukryla v pohovce, protože slyšeli o tom, že ruští vojáci znásilňují, mučí a zabíjejí mladé Ukrajinky. Slyšela celý výslech, když v jejich domě byli okupanti, děsili ji nejen Rusové, ale i fakt, že jí dochází kyslík.

Vypověděla, že jako malé dítě ve svém úkrytu svírala hračku, panenku, kterou jí daroval přítel. „Celou dobu jsem na něj myslela. Představovala jsem si, že mě drží v náručí a říká mi, abych se nebála, že je se mnou a že všechno bude v pořádku,“ uvedla dívka. Její třiadvacetiletý partner Konstjantyn Ivanov patří mezi obránce Mariupolu, Anastasija řekla, že byl zajat Rusy během bojů o ocelárny Azovstal. Zřejmě je držen ve věznici Olenivka v Doněcké oblasti.

Anastasija o osudu svého milého nic neví, nyní žije v Polsku s Konstjantynovou matkou, obě po něm zoufale, a zatím marně, pátrají. „Řekl, že se vrátí, že se pro mě vrátí a já tomu věřím,“ naděje na přítelův návrat ji neopouští. Anastasija studovala v Charkově, 24. února, v den, kdy začala válka, byla shodou okolností doma v Izjumu. Přítel jí ráno, když začaly na ukrajinská města dopadat ruské rakety, volal a prosil, aby odjela do bezpečí. Anastasija odmítla, nemohla by odejít bez rodičů a ti zase nechtěli odejít bez těch svých.

Společně s matkou a dalšími lidmi z Izjumu se podílela na domobraně, připravovala jídlo pro dobrovolníky. Narozeniny proplakala, její jednadvacetiny připadaly na 28. února, Rusové ten den vybombardovali její rodné město. Byl to poslední den, kdy šel ve městě proud. Rodiče jí sehnali džus na přípitek. „Na jednu stranu něco tak obyčejného, ale ve válečných časech? Luxusní komodita,“ komentovala dívka. „Všechno nejlepší, sluníčko,“ připil jí otec na zdraví. „Kvůli nějakým šílencům trávím svoje mládí bez toho, abych věděla, zda se dožiju druhého dne,“ postěžovala si.

5 hororových měsíců

Izjum byl osvobozen 10. září, záhy nato byl objeven masový hrob na okraji města s 447 těly. Ostatky nesly stopy násilí a mučení, překvapivě jen 21 z obětí byli vojáci, zbytek tvořili civilisté včetně dětí. Anastasija vypověděla, že Rusové ostřelovali lidi čekající ve frontách na jídlo, popsala osud rodiny, na jejichž provizorní kryt spadla ruská bomba – nikdo nepřežil až na čtyřleté dítě.

„Byl to horor. Jejich ostatky sousedé sbírali po celém dvorku, rozmetalo je to na kusy,“ vykreslila hrůzu, kterou prožila. Izjum padl pod plnou kontrolu Rusů v dubnu, okupanti pročesávali obec a hledali lidi s vazbami na ukrajinské vojáky, mučili je pomocí elektrických drátů. „Jeden soused se vrátil domů v hrozném stavu, zbitý, nemohl prvních pár dnů ani chodit,“ sdělila tisku.

Ukrajinské jednotky po osvobození města objevili 22 „mučíren“. Anastasija doplnila, že Rusové se opíjeli a pod vlivem alkoholu rabovali domovy a stříleli do zvířat na místních statcích. „Jen tak pro zábavu,“ podotkla. Když okupanti přišli k nim domů, byl to pro ni nejhorší den v životě. „Ve strachu jsem poslouchala, jak rodiče Rusům říkají, že ano, že mají dceru, ale že je v Charkově,“ vylíčila dívka.

„Bojuju za něj.“

Přítele popsala jako skutečného ukrajinského vlastence, připojila i vtipný moment z počátků jejich vztahu, Anastasija připustila, „že se jí nejdřív vůbec nelíbil“. Snil o kariéře v armádě, kam narukoval loni v listopadu. V Mariupolu byl na tréninku, ten se v únoru změnil ve skutečnou válku. Naposledy spolu mluvili v březnu. „Řekl mi, že jsou v pořádku, že se drží,“ o pár týdnů později od něj dostala video, záběry zachycovaly na 2 tisíce lidí uvězněných v obklíčeném Mariupolu. „Na videu popisoval, že mají velmi málo jídla. Bylo na něm vidět, že hladoví, vypadal, jako někdo úplně jiný. Byl vyčerpaný,“ poslední zpráva od Konstjantyna přišla 24. dubna, mladík volal své matce.

Díky Červenému kříži se dozvěděla, že by se Konstjantyn měl nacházet v Olenivce s ostatními obránci Azovstalu. Jeho jméno se neobjevilo na seznamu obětí po červencovém útoku na věznici. „Ale to je seznam, co zveřejnili Rusové,“ další zprávy už nemají, ani od Červeného kříže. Nebyl ani mezi zajatci, kteří se vrátili domů v září po výměně vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem. Anastasija doufá dál. „Dal mi své slovo, vrátí se. Bojoval za nás, teď je řada na nás, abychom bojovaly za něj,“ Anastasija a jeho matka dál pátrají, kde se jejich milovaný nachází.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

16:56
Dnes

Ruské ministerstvo hospodářství dnes zlepšilo odhad letošního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na 2,8 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. Zároveň však zvýšilo odhad letošní inflace a předpovědělo postupné oslabování domácí měny v nejbližších letech. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské ministerstvo hospodářství je ohledně letošního růstu ekonomiky navzdory zlepšení prognózy pesimističtější než ruský ministr financí Anton Siluanov. Ten minulý týden uvedl, že ruský HDP by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta.

16:41
Dnes

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, řekl dnes britský premiér Rishi Sunak při návštěvě Varšavy na tiskové konferenci s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Sunak také oznámil, že Británie do roku 2030 zvýší výdaje na obranu na nejméně 2,5 procenta HDP.

Británii podle Sunaka čeká „největší posílení obrany za poslední generaci“ a podle plánů britské vlády by země měla mít největší vojenskou sílu v Evropě a po Spojených státech druhou největší v Severoatlantické alianci.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa