„Na začátku šlo až o tisíc lidí denně, kteří potřebovali naši pomoc. Dnes nádražím projde pár desítek uprchlíků. Není proto už potřeba, aby dále byli v pohotovosti naši strážníci a další dobrovolníci. Pokud by se situace zhoršovala, jsme samozřejmě schopni reagovat,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Bohumín Petr Vachtarčík. Strážníci přesto budou na místě situaci dál monitorovat.

Na uzavření záchytného centra se dohodli zástupci města s pracovníky Českého červeného kříže, Adry a dalších organizaci, které na místě zajišťovaly každodenní péči o uprchlíky.

„Podali jsme pomocnou ruku ve chvíli, kdy to bylo potřeba, ale teď je důležité zvládnout začlenění Ukrajinců, kteří ve městě zůstali. Strážníci se zase budou věnovat práci, k níž jsou prioritně určeni,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl ČSSD).

VIDEO: Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích.

Video
Video se připravuje ...

Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích Reuters

Mluvčí připomněla, že město se organizace pomoci na nádraží ujalo na začátku března, kdy byla situace kritická. Městští strážníci pak ve spolupráci s dobrovolníky i zaměstnanci Českých drah pomáhali lidem z Ukrajiny, kteří v Bohumíně přestupovali. Humanitární pomoc, která na nádraží zůstala, bude předána neziskovým organizacím.

Pomoc pro Ukrajince

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli. s aktivním prolinkem

14:33
25. 4. 2024

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
25. 4. 2024

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
25. 4. 2024

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

Kompletní online
Fotogalerie
98 fotografií