Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expremiér Johnson se obrátil na Putina: Rusové nechtějí bojovat. Rekruti budou trpět

Autor: Darina Jíchová - 
23. září 2022
18:45

Ruská částečná mobilizace je „katastrofa“, „ruští rezervisté budou hrozně trpět“, „Rusové nechtějí, aby je Putin obětoval na oltáři svého ega“, i to zaznívá ze Západu poté, co ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyzval k mobilizaci. Proti Putinovi ostře vystoupil třeba i britský expremiér Boris Johnson, právě on se nechal slyšet, že Rusové netouží potom být obětovaní v Putinově válce, uvedl list Daily Mail.

Britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey stejně jako řada dalších západních státníků včetně těch českých vidí Putinovo vyhlášení částečné mobilizace jako uznání neúspěchu. Domnívá se však, že rezervisté, kteří jsou nyní povoláni do války na Ukrajině, budou trpět. Putin je podle Heappeyho „vynervený“ z toho, jak moc se mu na Ukrajině nedaří. Mobilizace by měla platit zhruba pro 300 tisíc ruských rezervistů. V Rusku se proti mobilizaci mohutně protestuje, lidé opuštějí zemi.

„Ruští rekrutové budou kvůli kremelské aroganci šíleně trpět,“ nechal se v parlamentu slyšet Heappey. Zmínil, že jsou „odsouzeni“ k prožití „mizerné zimy“ a „možná i k smrti“. Expremiér Johnson má Putina za „slabocha a gamblera s lidskými životy“. „Riskuje jejich životy, protože se bojí, že prohraje,“ uvedl Johnson. Poukázal na obrovský zájem o jednosměrné letenky z Ruska.

„Rusové nechtějí obětovat své životy.“

„Je vidět, že nechtějí obětovat své životy za jeho (poz. red. Putinovo) ego,“ dodal někdejší ministerský předseda. Ve svém plamenném projevu si však Johnson šlápl na jazyk a v jednu chvíli zaměnil Volodymyra Zelenského – ukrajinského prezidenta – za Putina, rychle se ale opravil.

„Mobilizace je činem zoufalého muže, který ví, že se jeho plánu nedaří,“ podotkl Heappey. Mluvil také o ruských ztrátách, které se podle britské vojenské rozvědky pohybují okolo 25 tisíc padlých ruských vojáků, počet ztrát Rusů – padlých, zraněných, zajatých – by měl podle Pentagonu činit až 80 tisíc. Rostou i počty dezertérů. Obrovské ztráty také zaznamenala ruská vojenská technika.

„Sedm měsíců války a Rusko nemá vojáky ani techniku, aby dosáhlo úspěchů. Nálada v Moskvě se tak rychle mění a kysne,“ hodnotí Heappey. Putin i jeho ministr obrany Sergej Šojgu jsou podle Heappeyho zahnaní do kouta. „Na smrt poslali deseti tisíce vlastních občanů, navíc nedostatečně vybavené, vycvičené a pod špatným vedením,“ navázal ministr. „A teď posílají další, ještě s horším výcvikem a horší výbavou, bez zimních uniforem, doprostřed ukrajinské zimy, proti Ukrajincům, kteří jsou namotivovaní, mají vybavení a techniku a úspěchy,“ doplnil Heappey.

Do Kyjeva za prezidentem Zelenským přijel britský premiér Johnson. Do Kyjeva za prezidentem Zelenským přijel britský premiér Johnson. | Reuters

Expremiér Johnson je velkým podpůrcem Ukrajiny, čímž se netají, Kyjev několikrát sám navštívil. Britskou vládu tenhle týden vyzval k další ekonomické a vojenské podpoře Ukrajiny. „Tohle je bod zlomu celé války. Víc než jindy je klíčové, abychom měli strategickou trpělivost a zajistili to, že Ukrajinci uspějí v osvobozování okupovaných území,“ řekl Johnson. Mluvil nejen o osvobození do podoby ukrajinských hranic k 24. únoru 2022, ale i o osvobození Krymu a tedy navrácení se do podoby hranice před rokem 2014. „To je to, co si žádá mezinárodní právo,“ nechal se slyšet.

„Mobilizace mezi Rusy vyvolala paniku, nikdo nechce být v Putinově válce potravou pro děla,“ zakončil britský expremiér.

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

Zobrazit celý online

Generál: Mizerný výcvik, mizerné vedení

Mobilizaci komentoval také bývalý americký generálporučík Mark Hertling, který se specializoval na výcvik vojáků. „Katastrofa,“ na mobilizaci má jasný názor. Na svém twitteru upozornil hlavně na to, že Rusové podléhající povolávacímu rozkazu budou mít jen minimální – zřejmě nulový – výcvik. „Někdy je to jen výcvik v rámci jednotky a pak rovnou na frontu,“ uvedl.

„Putin oznámil mobilizaci 300 tisíc rezervistů, z toho mi spadla čelist, ale ne z důvodu, který si myslíte. Proč tedy? Protože vím, jak jsou ruští vojáci cvičeni, jak při základním tréninku, tak v jednotkách,“ napsal na svém twitteru. Vysvětlil také, jak je to s výcvikem ve Spojených státech, ročně podstoupí základní výcvik trvající 10 týdnů na 150 tisíc Američanů, teprve poté následuje speciální trénink a pak až zařazení do jednotek a příprava na misi.

V Rusku to tak ale není. Hertling uvedl, že základní trénink mnohdy Rusové ani neabsolvují a jsou rovnou posíláni do jednotek, kde jsou cvičeni a „vycvičeni“ v řádu dnů a pak se rovnou musí zapojit do boje. Hertling v minulosti osobně ruské výcvikové tábory navštívil a viděl, jak to v nich vypadá. „Šílenost,“ komentoval. „Během dvou cest do Ruska jsem viděl jejich základní i jednotkový výcvik. Bylo to hrozné,“ nešlo jen o nedostatečný trénink a zacházení se zbraněmi a téměř nulový zdravotnický kurz, co bylo podle něj hrozné, byli hlavně cvičitelé.

„Problém ruské armády? Špatně vycvičená a špatně vedená. To začíná u základního výcviku,“ dodal Hertling. Zastavil se rovněž nad „pochybným“ složením rekrutů, hlavně nad branci z věznic a žoldáky, jako jsou členové Wagnerovy armády. „Je to jen další znak ruské slabosti a krok směrem ke katastrofě,“ domnívá se. Navíc Rusové z mobilizace očividně nejsou nadšení a snaží se povolání vyhnout, někteří utíkají ze země, jiní by preferovali vězení a někteří zvolí radši zranění. Internetovým vyhledávačům v Rusku totiž nyní vévodí dotaz: Jak si zlomit doma ruku.

Video  Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa