Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Velké ztráty… tedy, velké úspěchy.“ Ruskému korespondentovi se zamotal jazyk. Co prozradil?

Autor: Darina Jíchová - 
15. září 2022
16:34

Ruská propaganda pracuje ve dne v noci, aby veřejnost byla přesvědčená o „úspěchu“ invaze na Ukrajinu. Kremlem placení novináři mají tak co dělat, aby ne, jestli se někomu na Ukrajině daří, je to domácí protiofenziva. Lži o postupu zmohly i zkušeného válečného korespondenta, který se v přímém přenosu přerekl a místo naučeného výstupu o úspěších přiznal ruské ztráty, uvedl list Daily Mail.

„Ztrácíme obrovský počet lidí, teda, …ehm, máme velké úspěchy,“ tímto výrokem pro státní televizní stanici Rossija 1 překvapil válečný korespondent z Donbasu Alexander Sladkov. To je další svědectví toho, jak je ukrajinská protiofenziva úspěšná. Rusko od počátku tají počty mrtvých a zraněných vojáků. Pentagon odhaduje, že jich je na 80 tisíc.

„Chceme knockout“

Sladkov se ze své chyby rychle vzpamatoval a okamžitě se vrátil k propagandistické rétorice, sahal často po boxerských analogiích. „Jen čekají, až začneme a dáme jim na solar, to je pošle k zemi. Bude to hotový knockout, budou KO. Na body je pak těžké vyhrát. Máme velké úspěchy, i když nemáme, no… použili jsme vojenská letadla, na dálku, zasadili jsme ránu energetickému systému, ale nedokončili jsme to. A co lidé říkají? Že vyhráváme na body, ale my chceme knockout,“ jeho reportáž celkově byla poměrně zmatená.

Ruské jednotky se stahují z Charkova, aby se přeskupily, to je moskevské stanovisko. Podle Ukrajiny Rusové hromadně utíkají nebo se vzdávají. „Rozumí tomu, že jejich situace je beznadějná,“ uvedli zástupci ukrajinské vojenské rozvědky. V Rusku se šíří obavy i na internetu, například váleční blogeři a někteří komentátoři Kremlu vyčítají jejich chyby, za tu největší považují nevydání příkazu k všeobecné mobilizaci.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Generál Šedivý pro Blesk o ukrajinské protiofenzivě: Přichází velký válečný obrat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa