Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Muž, který odmítl zběhnout k Rusům: Jsou horší než nacisti, protiofenziva sklízí úspěchy, Ukrajinu osvobodíme

Autor: Darina Jíchová, swp - 
1. září 2022
18:44

Poslední dobou se mluví hlavně o ukrajinské protiofenzivě a snaze získat nazpět Rusy okupovaný Cherson. Jak ale protiútok vypadá? A přináší vůbec nějaké úspěchy? Pro stanici Sky News současný postup komentoval šéf vojenské správy v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti Oleksandr Vilkul. Tedy muž, který dostal den po invazi nabídku od Rusů k přeběhnutí, ale odmítl. „Odpověděl jsem vulgárně,“ vzpomínal pro NY Times. Stejně jako poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč má nyní střízlivý pohled, připustil však, že „jistých vítězství“ už protiofenziva dosáhla. Arestovyč varoval, že se nedá očekávat rychlé vítězství.

Vilkul vystoupil krátce po Zelenského oznámení, že ukrajinské jednotky zaútočily na pozice Rusů na jižní i východní frontě. Dodal, že si je naprosto jist, že Ukrajina „bude osvobozena“. Zdůraznil, že nemůže podávat informace o probíhající operaci. Prozradil však, že protiofenzivní tažení šlo i z jeho města Kryvyj Rih.

Jedním z cílů protiakce je beze sporu osvobození okupovaného Chersonu. „Operace mají jisté úspěchu, ale myslím si, že všichni musí počkat do doby, než budou zveřejněny oficiální informace,“ prohlásil. Kryvyj Rih označil za klíčové místo protiofenzivní operace.

„Každý útok vedený za účelem osvobození našeho teritoria je velmi důležitý, věřím, že celá Ukrajina bude osvobozena,“ reagoval na dotaz důležitosti protiofentivy.

Vilkul: Horší než nacisti

I když Vilkul mluvil o různých úspěších ukrajinského tažení, ruské ministerstvo obrany popírá, že by ruské jednotky utrpěly nějaké porážky. Vilkul, stejně jako další ukrajinští představitelé, vyzdvihl důležitost zbraní, které Ukrajině poskytuje Západ.

„Rád bych poděkoval všem našim západním partnerům za jejich pomoc a rád bych poznamenal, že pro naše vítězství potřebujeme zbraně, zbraně a jenom zbraně. To je naše hlavní zpráva,“ prohlásil.

„Rád bych vám také připomněl, že i když bojujeme primárně za naši vlast, bojujeme vlastně za společné evropské hodnoty, vlastně za hodnoty celosvětové. Lidé by neměli podlehávat ruské propagandě a vydírání. Rusko je okupantem a agresorem, jehož chování je horší než chování nacistů za druhé světové války. Zlo by mělo být potrestáno,“ zakončil Vilkul.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa