Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

100 dní od začátku války: Jsem stále tady, ujistil Zelenskyj národ i svět

Autor: ČTK - 
3. června 2022
17:17

Jsme stále tady, ujišťuje Ukrajince v novém videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti 100 dní od začátku ruské invaze. Napodobil tak video, které zveřejnil den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a kterým reagoval na zprávy z Moskvy, že před ruskými jednotkami prchl ze země, napsal ruskojazyčný server BBC.

Obě videa zobrazují Zelenského obklopeného jeho nejbližšími spolupracovníky v kyjevské Bankové ulici nedaleko prezidentského sídla. Zelenskyj na obou ukazuje, že s ním v ukrajinské metropoli zůstávají premiér Denys Šmyhal, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija, šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a jeho poradce Mychajlo Podoljak.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února ze tří směrů. Ofenziva na severu země měla patrně za úkol dobýt Kyjev, po neúspěšné kampani se ale odtamtud ruské jednotky na konci března stáhly. Stanice BBC připomněla, že krátce po začátku invaze ruská média informovala o vyjádření předsedy ruské Státní dumy Vjačeslava Volodina, podle kterého Zelenskyj už prchl do Polska.

„Náš tým je mnohem větší. Ozbrojené síly Ukrajiny jsou tady. Náš národ, národ naší země je tady. Ukrajinu bráníme už 100 dní. Vítězství je naše. Sláva Ukrajině,“ řekl v novém videu ukrajinský prezident a zdůraznil, že všichni včetně něj nadále pracují z Kyjeva. Prezident minulý týden poprvé oficiálně vyjel mimo ukrajinskou metropoli, a to do Charkovské oblasti, kde hovořil s místní správou a navštívil vojáky na frontě.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa