Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdinství, nebo hazard? Voják na Ukrajině zlikvidoval minu pneumatikou, málem ho zabila!

Autor: pma - 
3. srpna 2022
20:45

Ukrajina se už přes 5 měsíců brání ruské agresi a válka přináší mnohdy až bizarní scény. Na videu, které se prvně objevilo na sociální síti Telegram, je zachycen voják, který si všimne nášlapné miny. Zneškodní ji nečekaným způsobem – hodí po ní pneumatiku od auta a skončí se střepinou zaraženou v zádech. Není jasné, zda voják patří k ukrajinským silám, nebo se jedná o příslušníka proruských separatistů. Zdroje se v tom rozcházejí.

Sociální sítě v posledních hodinách oblétlo video vojáka, který si všimne nášlapné miny.  Rozhodne se však použít neortodoxní způsob, jak ji zneškodnit. Nedaleko sebe najde starou pneumatiku. Mrští s ní na minu a ta exploduje. Voják si však po chvíli všimne, že ho při tom zřejmě zasáhla střepina do zad. 

Nášlapné miny jsou velmi nepředvídatelnou zbraní a znamenají obrovské nebezpečí nejen pro vojáky, ale i pro civilisty. Podle Organizace pro lidská práva byly od začátku války na Ukrajině ruskými okupanty rozmístěny tisíce takových. Nejvíce jich bylo v oblasti kolem Kyjeva, Charkova a ve východních oblastech kolem Doněcku.

Nášlapné miny jsou podle Ottawské úmluvy z roku 1997 zakázány. Pětadvacet let stará úmluva zakazuje používání, skladování a převádění protipěchotních min. Cílem úmluvy, kterou podepsalo na 164 států světa je odstranit výbušné a nášlapné miny. Podle oficiálních dat smlouvu nepodepsalo 33 států, které miny nadále používají. Mezi nimi je například Čína, Izrael, Rusko, Indie nebo USA.

V případě Ukrajiny tamní pyrotechnici ve velkém likvidovali i další nástražná výbušná zařízení, které v civilních prostorách zanechali ustupující ruští vojáci. Ti neváhali nastražit granát do pračky, či skříňky v obývacím pokoji. Zaminovali dokonce i polomrtvého pejska, toho se však nakonec podařilo zachránit.

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa