Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

HIMARS katem Rusů. Proti chirurgické přesnosti nemají šanci, tvrdí vojenští experti

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
1. srpna 2022
05:00

Raketový systém HIMARS se ukazuje jako velmi účinná zbraň proti ruským okupantům. Masivní stroje se totiž vyznačují obřím doletem i chirurgickou přesností, což umožňuje ukrajinské straně ničit strategické cíle daleko za přední linií. Vzhledem k pokročilé technologii, kterou se systém vyznačuje, je pro Rusy nyní téměř nemožné se proti útokům bránit. HIMARS tak ničí muniční sklady i dopravní uzly, což komplikuje zásobování. I tak se ale Rusům povedl alespoň jeden přesný zásah proti těmto zabijáckým strojům. 

Americký raketový systém High Artillery Rocket System (HIMARS) už měsíc pomáhá Ukrajincům s bojem proti ruským okupantům. Ačkoliv se systém do války zapojil poměrně nedávno, jeho bojové záznamy a úspěchy jsou rozsáhlé, jak zmiňuje zpravodajský server The Kyiv Independent. 

Chirurgická přesnost

HIMARS dokáže vystřelovat salvy raket M30/M31 GMLRS s doletem až 85 kilometrů. Tuto vzdálenost překonávají rychlostí 2,5 Mach – což je asi 3 tisíce kilometrů za hodinu. Za svým cílem vzdáleným 80 kilometrů tedy letí jen 94 sekund. Dalším velkým benefitem je výška, kterou střela dosáhne. Jelikož se dostane výše, než jiné balistické střely, má ruská protivzdušná obrana málo času na to, aby zareagovala. Všechno zmíněné dělá nyní Rusům velké problémy, jak v článku popisuje zpravodaj pro obranu a bezpečnost. 

Systém se nyní aktivně využívá v ukrajinské protiofenzivě, podle tamního ministerstva obrany se dokonce povedlo zničit na 50 ruských skladů munice na okupovaném území – nutno však dodat, že tvrzení obou stran nelze nezávisle ověřit.

Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj dříve uvedl, že systémy HIMARS Ukrajincům umožňují na ruské pozice útočit „s chirurgickou přesností“.

Například v neděli 31. července zasáhla raketa z HIMARS v okupované Oděské oblasti vlak o 40 vagonech, který převážel munici, vybavení a ruské vojáky. Kolem 80 jich zemřelo, dalších 200 bylo raněno, jak informoval The Kyiv Independent. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj americkému listu The Wall Street Journal nedávno řekl, že i díky těmto raketometům klesly ztráty v řadách ukrajinské armády. Podotkl ale, že Ukrajina jich má k dispozici zatím příliš málo na to, aby mohla ve válce s Ruskem dosáhnout obratu.

Raketový systém HIMARS Raketový systém HIMARS | Profimedia.cz

HIMARS katem 

Americký ministr obrany Lloyd Austin minulý týden uvedl, že USA dodají Ukrajině čtyři další tyto raketové systémy, takže ukrajinské síly jich budou mít k dispozici celkem 16. Dohromady jich chtějí USA zatím poskytnout dvě desítky. Vedle skladů munice Ukrajinci pomocí HIMARS útočí také na letiště, mosty, dopravní infrastrukturu a napadá také protivzdušnou obranu a radary daleko za předními liniemi. 

Právě útoky do zad Rusů mohou zvrátit válku, jak uvádí světoví lídři a experti. Pokročilost vybavení je navíc technologicky mohutně dále, než jakou disponují okupanti. „Týdny plynou, ale Rusko nebylo považováno za účinné v boji proti úderům HIMARS, ničení systému nebo záchraně jejich kritické infrastruktury,“ podotýká autor článku. „Rusko nadále ztrácí zásoby munice a paliva v blízkosti frontové linie a všechny známé potvrzené útoky HIMARS měly dopad,“ dodává. 

HIMARS se stává pomyslným katem Rusů. Důvodem je také to, že ruská armáda je stále velmi závislá na ruční práci a vojáci musí při příjezdu nakládat a vykládat tisíce balíků munice. Logistika zaostává a není automatizovaná a vzhledem k lidským ztrátám začínají Rusům chybět i ruce k této náročné a dlouhotrvající práci. Navíc jsou Rusové závislí na železniční dopravě, je tak poměrně jednoduché strategické cíle na dálku rychle a efektivně ničit. To se naplno ukázalo v okupované Chersonské oblasti, kde ukrajinská armáda přesnými údery vyřadila z provozu strategické mosty.

Možným řešením pro Rusko je přemístit sklady munice dále, než je dostřel HIMARS. To je ale značně komplikovaná záležitost, a to nejen z výše napsaných důvodů, ale také proto, že jejich stažení dál od přední linie by značně ztížilo zásobování. V tu chvíli by totiž museli ujet i 80 až 120 kilometrů s potřebnou municí. To je časově, materiálně i lidsky nesmyslné – i vzhledem ke ztrátám, které Rusko od začátku války utrpělo. 

Podle expertů, které The Kyiv Independent oslovil, se nabízí využít proti HIMARS leteckou posilu. Rusové ale letadla v tomto konfliktu využívají méně, a to i kvůli protivzdušné obraně a kvůli množství protiletadlových systémů, které dodal západ. 

Bez ztráty kytičky, ale využité ke zvrácené propagandě

Ani po měsíci, kdy HIMARS brání Ukrajinu, se Rusům nepovedlo ani jeden stroj zničit, jak uvedl 20. července americký generál Mark Milley. Jen pět dní na to ale Rusko hlásí alespoň částečný úspěch v boji proti tomuto zabijáckému stroji. 

HIMARS také Rusko využilo ke své zvrácené propagandě. Tvrdí, že právě raketa z HIMARS zasáhnula v pátek 29. července věznici poblíž Olenivky, kde přetrvávali ukrajinští zajatci. Rusko trvá na tom, že své lidi zasáhli právě Ukrajinci a jako důkaz tahají úlomky ze střel – experti nicméně podotýkají, že tyto fragmenty mohli posbírat kdekoliv. 

Navíc místo domnělého zásahu vůbec nevypadá jako po střelbě z HIMARS, jak dokládá další expert, který tak popsal, co se vlastně po dopadu rakety s cílem stane. 

Thomas C. Theiner, bývalý příslušník italské armády a odborník na pozemní síly NATO, popsal na Twitteru ve své analýze, že po dopadu vznikne impaktní kráter. Následný výbuch pak roztrhá vše v okolí – lidi i materiál. „Výbuch těla naprosto roztrhá,“ podotknul. 

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa