Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dříve dětem nosil radost jako Mikuláš: Teď Andrij brání Ukrajinu s puškou v ruce!

Autor: Anastasiia Aharkova - 
6. července 2022
05:00

Mnoho lidí z různých zemí a různých národností bojuje nyní ve válce, aby bránili Ukrajinu a civilizovaný svět před ruskou agresí. Je mezi nimi i mnoho takových, u nichž byste to nečekali. Například svatý Mikuláš, který na Ukrajině obvykle navštěvuje děti 19. prosince, dává jim dárky a chrání je před vším zlem. Ukrajinský svatý Mikuláš nyní na frontě také chrání ukrajinské děti, a to před ruskými bombami.

V Záporoží žije muž jménem Andrij – reklamní manažer, který je v očích dětí skutečným svatým Mikulášem. Před čtyřmi lety se rozhodl, že obnoví na východě Ukrajiny původní tradici slavení zimních svátků. „Když zemi okupoval Sovětský svaz, děti slavily zimu s Dědou Mrázem. Původní ukrajinská nadpřirozená bytost, která děti navštěvuje a ochraňuje, je však svatý Mikuláš,“ říká Andrij. Zajímavostí je, že Rus Děda Mráz je fiktivní postava, ale svatý Mikuláš byl skutečný člověk, který pomáhal chudým dětem, a církev ho učinila svatým.

Tuto zimu před vypuknutím války jsem s Andrijem dělala rozhovor o jeho osobním životě a jeho práci jakožto člověka, který dětem přináší radost. Andrij je velmi zapálený pro to, co dělá. Sám má rodinu a děti. „Mým hlavním cílem je přinášet dětem štěstí. Přimět je věřit v zázraky, protože dokud věříme v zázraky, zůstáváme dětmi a já samozřejmě chci dětem i dospělým ukázat skutečné ukrajinské tradice,“ dodává Andrij.

Andrij od roku 2018 přinesl do společnosti velkou změnu. Během našeho rozhovoru zmínil, že na Mikuláše začíná věřit stále více dětí i dospělých. Řekl mi, že v začátcích jeho práce mu polovina dětí říkala „Dědo Mrázi“ a o skutečném ukrajinském Mikulášovi nevěděly vůbec nic. Nyní však už všechny děti, které navštíví Mikuláše v jeho zimním domě, vědí, kdo to je. A Andrij z toho má obrovskou radost.

„Na začátku se lidé mýlili a mysleli si, že jsem kněz. To však není pravda. Svatý Mikuláš byl církví skutečně vysvěcen, ale nepracuji pro církev. V běžném životě jsem manažer. Mým hlavním cílem je pomoci lidem, aby věřili v zázraky, a vychovávat je,“ vysvětluje.

Když začala válka, Andrij nepřestal pomáhat dětem. Jediný rozdíl je, že vyměnil kostým za vojenskou uniformu a šel na frontu, aby chránil ukrajinské děti i dospělé před ruskou agresí. Své stránky na sociálních sítích využívá k tomu, aby získal peníze pro svou jednotku, a sám brání zemi se zbraní v ruce. Když jsem tuto zimu s Andrijem mluvila, řekli mi, že od roku 2018 víc a víc dětí věří na svatého Mikuláše, a ne na Dědu Mráze. A všechny tyhle děti vyrůstají v ukrajinské kultuře, v níž už nejsou žádné pozůstatky Sovětů a Ruska. Lidé jako Andrij vrací Ukrajině její původní kulturu a zvyky. Kultura podporuje myšlenku, že jsme součástí jednoho národa. Andrij věří, že na Nový rok už bude Ukrajina svobodná a v Záporoží se znovu jako Mikuláš setká s dětmi a se svou rodinou.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží.  - pro blesk-Natalja Agarkova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa