Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin se nevzdal snu o dobytí celé Ukrajiny! Jeho armáda na to nemá, vysmívá se rozvědka

Autor: tsv - 
3. července 2022
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin stále plánuje převzít moc nad většinou území Ukrajiny, kvůli čemuž válka ještě dlouho neskončí, varovala ředitelka americké rozvědky. Ruská federace nemá dostatek prostředků ani vojenské kapacity k tomu, aby svých cílů dosáhla v dohledné době, místo toho si bude v průběhu příštích měsíců nebo let postupně podmaňovat další menší oblasti. Severoatlantická aliance (NATO) mezitím přibývá na síle a Rusku dochází prostředky na financování války.

Ruská armáda denně přichází o stovky vojáků a velké množství techniky, a ačkoli se okupující armádě nedávno podařilo získat kontrolu nad luhanským Severodoněckem, od propuknutí invaze slaví jen minimální úspěchy. Putin ovšem i přesto odmítá ustoupit od svých původních plánů, informovala ředitelka americké Národní rozvědky Avril Hainesová. Federace se bude dál pokoušet o kompletní nebo alespoň většinové dobytí Ukrajiny, prostředky k tomu ale v tuto chvíli nemá, dodala.

„Všímáme si nerovnováhy mezi Putinovými krátkodobými vojenskými cíly v této oblasti a kapacitou jeho armády, je tu rozpor mezi jeho ambicemi a tím, čeho je armáda schopná dosáhnout,“ uvedla Hainesová na konferenci amerického ministerstva obchodu. Invaze bude podle ní trvat dlouhou dobu a „výhledy zůstávají ponuré“.

Alternativní způsoby sporu a sílící NATO

Rusko bude pravděpodobně dál dosahovat „rostoucích zisků bez jakéhokoli průlomu“, pokračovala ředitelka. Moskva bude podle ní do budoucna záviset na takzvaných nesymetrických nástrojích války, jako jsou kyberútoky, pokusy o kontrolu energetických zdrojů, nebo dokonce nasazení jaderných zbraní.

Zatímco Putin na Ukrajině postupuje jen minimálně, NATO roste nejvíce od dob studené války, uvedl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Prezident Spojených států Joe Biden slíbil posílit letecké, námořní i pozemní síly NATO, nejen proti čemuž se vyslovil Putin během své návštěvy Turkmenistánu. „Jestli budou nasazeni vojáci a infrastruktura NATO, Rusko odpoví,“ prohlásil.

Prostředky na financování sporu s přibývajícími týdny dochází jak Rusku, tak Ukrajině, na rozdíl od federace ale Ukrajina dostane další příspěvky od západních zemí. Například britská vláda okupovanému státu přislíbila další miliardu liber (28,5 miliardy korun), píše server BBC. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že na svou obranu spotřebuje Ukrajina asi 4 miliardy liber měsíčně (asi 118 miliard korun).

10:21
19. 3. 2024

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

9:48
19. 3. 2024

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
19. 3. 2024

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

Kompletní online

Video  Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa