Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Student (†22) se oženil se svou láskou: Rusové ho zabili o 12 dní později

Autor: rc - 
30. června 2022
15:44

Student Semen Oblomej bojoval za svou zemi a položil za ni život. Student akademie přitom chtěl začít nový život se svou manželkou, kterou si vzal dvanáct dní před svou smrtí. Při obraně Severodoněcka ho zabili ruští vojáci. Dvaadvacetiletý hrdina bojoval v Buči, Irpiňu i Lysyčansku. Na bojovníka zavzpomínala i jeho profesorka na univerzitě, která ho popsala jako upřímného, zodpovědného a laskavého muže.

Poté, co 24. února vypukla válka na Ukrajině, kterou zahájilo Rusko, rozhodl se Semen Oblomej vstoupit do armády. V červnu letošního roku přitom oslavil teprve dvaadvacáté narozeniny. Místo studia ale bojoval v Buči i Irpiňu. Povolán byl na obranu Rubižne, Lysyčansku i Severodoněcku.

Právě boj o Severodoněck se mu stal osudným. „Semen plnil bravurně povinnosti velitele, který byl velmi milován a respektován. Vždy říkal, že ve válce chápe, co je to skutečné mužské přátelství,“ píše jeho škola na Facebooku.

V červnu se stihl oženit s dívkou, kterou miloval. Manželství mladých novomanželů trvalo pouhých dvanáct dní. „Byl zabit 21. června,“ dodává Ukrajinská akademie vůdcovství, na níž oba dva studovali. Na Semena zavzpomínala i jeho profesorka Tamara Beregovská.

„Od prvního dne jsem věděla, že se na něj mohu vždy spolehnout. Byl to jeden z nejlaskavějších a zároveň nejzodpovědnějších lidí, které jsem potkala,“ napsala Beregovská s tím, že se to často říká o lidech, kteří už nejsou mezi námi, ale v případě Semena to prý byla pravda. „Byla jsem pozvána na oslavu jejich svatby po vítězství Ukrajiny. Slíbila jsem, že přijdu,“ dodává profesorka. Místo oslavy svatby se zúčastní jeho pohřbu. „Odpočívej v pokoji,“ uzavřela.  

Video  Útok Rusů na nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa