Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oplakávání mrtvých z obchoďáku v Kremenčuku: Tohle jsou oběti ruského teroru?!

Autor: ČTK - 
28. června 2022
15:21

Hasiči a vojáci prohledávají trosky obchodního centra v ukrajinském Kremenčuku, kde se po pondělním ruském raketovém útoku podle ukrajinských úřadů stále pohřešuje 36 lidí. V hotelu naproti obchodnímu centru se shromáždili příbuzní pohřešovaných a ohořelé trosky prohlédli vyšetřovatelé možných válečných zločinů. Středoukrajinské město Kremenčuk vyhlásilo den po útoku, který nepřežily dvě desítky lidí, den smutku, napsala dnes agentura Reuters. Na internetu se objevují i fotky těch, kteří jejich blízcí po útoku Rusů na obchoďák pohřešují.

Poblíž toho, co zbylo z obchodního centra, nechávají obyvatelé květiny v černých vázách. V jedné z nich byla i malá žlutomodrá vlajka a kolem řada plyšových zvířátek, popsala místo agentura Reuters. Vyčerpaní hasiči seděli na obrubníku podél zdi nákupního centra. Další leželi na travnatém náspu, kouřili a prohlíželi své mobilní telefony. „Vytáhli jsme pět těl. Nenašli jsme nikoho živého,“ řekl jeden z hasičů, který se představil jako Oleksandr.

„Je to otázka zločinů proti lidskosti,“ prohlásila v Kremenčuku ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová. „Domnívám se, že se jedná o systematické ostřelování civilní infrastruktury. S jakým cílem? Vyděsit lidi, zabít lidi, vyvolat v našich městech a vesnicích teror,“ dodala. Jedna z raket přitom podle ní zasáhla továrnu poblíž nákupního centra, která však byla uzavřená, a nelze ji považovat za vojenský cíl.

Moskva tvrdí, že její letectvo útočilo na legitimní vojenský cíl. Mluvčí ministerstva obrany podle ruských agentur uvedl, že ruské síly podnikly raketový úder na budovy výrobního podniku, kde se nacházely západní zbraně, a detonace uskladněné munice způsobila požár v nedalekém obchodním centru, které mluvčí označil jako nefunkční.

Toto tvrzení však popírají zranění přeživší. Například třiačtyřicetiletá Ludmyla Mychajlecová v objektu nakupovala s manželem, když ji výbuch vymrštil do vzduchu. „Letěla jsem hlavou napřed a střepiny mi zasáhly tělo. Celé místo se hroutilo,“ popsala v nemocnici. „Bylo to peklo,“ dodal její muž, pětačtyřicetiletý Mykola, jemuž přes obvaz kolem hlavy prosakovala krev.

Vedle zničeného nákupního centra se shromáždil tým mezinárodních právních odborníků. Hovořil s Ukrajinci oblečenými do uniforem „policie pro vyšetřování válečných zločinů“.

Podle britského právníka Waynea Jordashe, který spolupracuje s mezinárodní iniciativou pro vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině, první informace ukazují, že zasažená továrna „nemá nic společného s armádou“. „Vypadá to jako válečný zločin, jako úmyslný útok na civilní objekt,“ řekl Jordash v Kremenčuku.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Zobrazit celý online

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že v Kremenčuku záměrně útočilo na civilisty. Úder označil za „jeden z nejbezostyšnějších teroristických útoků v evropských dějinách“.

Rusko už dříve popíralo, že by na Ukrajině útočilo na civilisty a civilní objekty, přestože ruské údery zasáhly i jiná nákupní centra, divadla, nemocnice, mateřské školy nebo bytové domy, napsala agentura AP. Ruská „speciální vojenská operace“, jak Moskva vojenskou agresi na Ukrajině nazývá, zničila podle Reuters celá ukrajinská města, zabila tisíce lidí a miliony jich vyhnala z domovů.

Útok na Kremenčuk invazní vojska podnikla po několika dnech svých zesilujících raketových úderů daleko od frontové linie, včetně bombardování Kyjeva o víkendu, kdy ruská raketa zasáhla obytnou budovu. Moskva rovněž zintenzivnila ostřelování Charkova.

Video  Útok Rusů na nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa