Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hitler byl absolutní zlo a Stalin ještě horší: Za svůj výrok skončil ruský politik ve vězení

Aktualizováno -
30. srpna 2022
18:37
Autor: ČTK - 
30. srpna 2022
16:17

Soud v Moskvě dnes poslal na 15 dnů do vězení liberálního politika Leonida Gozmana za to, že srovnal režim sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina s hitlerovským Německem, což je v Rusku trestné. Dnes o tom informovala agentura AP.

Dvaasedmdesátiletý politik se předloni v jednom příspěvku na facebooku vysmíval tomuto zákazu. „Nelze je srovnávat. Hitler byl absolutní zlo, ale Stalin ještě horší. SS byli zločinci, ale NKVD byla ještě strašnější, protože čekisté vraždili vlastní lidi. Hitler rozpoutal válku s lidstvem. Komunisté vyhlásili totální válku proti svému vlastnímu národu,“ napsal tehdy Gozman.

Vystoupil i proti invazi na Ukrajinu

Gozman, který dává otevřeně najevo svůj odpor vůči ruské invazi na Ukrajinu, po jejím začátku z Ruska odjel, ale v červnu se vrátil s odůvodněním, že tak učinil z „mravních“, nikoliv politických důvodů.

Od května je tento politik také na ruském seznamu takzvaných zahraničních agentů. Za zahraničního agenta může být podle nedávné novely zákona v Rusku označen kdokoli, kdo nějakým způsobem podléhá zahraničnímu vlivu.

Letos v červenci Gozmana krátce zadržela policie na základě zatykače vydaného ministerstvem vnitra. Čelí trestnímu stíhání kvůli tomu, že neinformoval úřady o tom, že získal izraelské občanství. Gozman tvrdí, že je o tom vyrozuměl, podle úředníků to ale neudělal včas. Vyšetřování v tomto případu pokračuje, a pokud bude shledán vinným, hrozí Gozmanovi pokuta nebo veřejně prospěšné práce.

Opozičníkovi hrozí 15 let vězení

Ruské úřady vyšetřují bývalého poslance a opozičního aktivistu Ilju Ponomarjova kvůli šíření informací o armádě, které jsou podle nich lživé. Informuje o tom portál Mediazona. Vyšetřovatelé žádají jeho zatčení, politik ovšem žije na Ukrajině.

Podle zákona přijatého krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu hrozí v Rusku pokuty a v krajním případě až 15 let vězení za „veřejné šíření nepravdivých informací“ o ruských ozbrojených silách. V červenci soud poslal na sedm let za mříže moskevského zastupitele Alexeje Gorinova, který veřejně mluvil o válce proti Ukrajině a o tom, že v ní umírají ukrajinské děti. Kvůli tomu samému obvinění jsou ve vazbě opoziční politici Ilja Jašin a Vladimir Kara-Murza.

Ilja Ponomarjov v roce 2014 byl jediným poslancem Dumy, dolní komory ruského parlamentu, který hlasoval proti anexi ukrajinského Krymu. Poté prchl do Spojených států a nyní žije na Ukrajině, kde podniká. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu vstoupil do ukrajinské teritoriální obrany.

Video  Blesk Podcast: Putin není jako Hitler. Německo má k Rusku blízko, říká historik.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 30. srpna 2022 19:37 )

Ja teda tomu clenku nero­zumim­...Vz­hledem k CSR byl Hitler mnohem hoesi..

Zobrazit celou diskusi