Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrůzy zachycené radiem na Ukrajině: Znásilnění dívky, pojídání psa i hromadné vraždění!

Autor: štt - 
10. dubna 2022
21:06

Celosvětovou veřejností otřásly fotografie, které byly pořízeny po osvobození města Buča. Ukrajinská vláda nyní tvrdí, že získala od Spolkové několik nahrávek, ve kterých ruští velitelé podávají rozkaz k zabití civilistů. V dalších záznamech se ruští vojáci chlubí znásilněním dívky a upečením psa.

Ukrajinská rozvědka tvrdí, že získala od Němců ruskou radiovou nahrávku, na které se hovoří o střílení a zabíjení civilistů, informoval server Mirror. Jeden z velitelů měl údajně vydat rozkaz „zabijte je všechny“ poté, co mu podřízení sdělili, že mají na mušce ukrajinské civilisty. Kyjevská rozvědka hovor zachytila během probíhající bitvy o Mariupol, kde podle odhadů zůstává uvězněno na 150 000 lidí. Během bojů zde již zemřelo nejméně 5 000 lidí.

Záznam pochází z 29. března. Přestože ukrajinská rozvědka nepochybuje o jeho pravosti, zahraničním reportérům se jej nepodařilo nezávisle ověřit. Nejedná se však o jedinou zachycenou komunikaci, která dokládá zvěrstva páchaná na civilním obyvatelstvu. Německá špionážní agentura například zachytila rádiové přenosy, v nichž ruští vojáci hovořili o provedení vražd několika Ukrajinců.

Zpravodajský magazín Der Spiegel uvedl, že rozhovory se týkaly smrti lidí ve městě Buča, které ruští vojáci obsadili na více než měsíc. U této nahrávky se zatím nepodařilo doložit, zda se opravdu váže k místu, kde se našlo na 300 zavražděných osob. Na nahrávce lze slyšet rozhovor dvou ruských vojáků, kteří si vypráví o zastřelení cyklisty. Někteří novináři tuto informaci spojují se snímkem mrtvého bučského civilisty.

Další děsivé nahrávky ruské vojáky obviňují z pojídání psů a znásilňování ukrajinských dívek. "Naši tři tankisté znásilnili dívku,“ říká mužský hlas do vysílačky. Ženský hlas jej ihned přeruší a zeptá se: „Kdo to udělal?“ Načež ji muž znovu utvrdí, že se jedná o jejich spolubojovníky. Dívce mělo být pouze 16 let. V dalším záznamu zase vojáci sdělují, jak z hladu snědli psa.

Tyto informace přichází v době, kdy tiskový mluvčí Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, trval na tom, že na Ukrajině nebyly spáchány žádné válečné zločiny. Tvrzení, že ruská armáda ostřeluje civilisty, označil za falešné. Později dokonce prohlásil, že zvěrstva v Buči byla zinscenovanou ukrajinskou vládou. Ještě ve stejný den bylo Rusko vyhozeno z Rady OSN pro lidská práva.

Video  Putinův sen o Evropské říši. A Petr Kramný chce obnovu procesu!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

19:56
Dnes

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská šermířská federace (EFC) informovala o tom, že se do uzávěrky nepřihlásili na kvalifikační turnaj, který se uskuteční od 26. do 28. dubna v Lucembursku.

„Důvod jejich absence neznáme, nikdo nic oficiálně nevysvětlil,“ citovala agentura AFP předsedu EFC Giorgia Scarsa. Představitelé ruského šermu nicméně už dříve uvedli, že nechtějí rozdělovat reprezentanty na „dobré a špatné“.

19:06
Dnes

62 % Ukrajinců je prý ochotno bojovat za svou zemi. Podle průzkumu Sociological Group Rating provedeného v roce 2023 ve spolupráci s Gallup International a zveřejněného 23. dubna je podle svých slov připraveno bránit Ukrajinu 62 % obyvatel země.

18:46
Dnes

Severoatlantická aliance neplánuje rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích, řekl dnes při návštěvě Varšavy šéf NATO Jens Stoltenberg. Polský prezident Andrzej Duda v pondělí v rozhovoru pro deník Fakt prohlásil, že Polsko by bylo ochotné umožnit aliančním spojencům, aby na jeho území jaderné zbraně umístili.

„Pokud by se naši spojenci rozhodli, že v rámci programu sdílení jaderných zbraní je rozmístí i na našem území, aby se posílila bezpečnost východního křídla NATO, jsme k tomu připraveni,“ řekl Duda v interview zveřejněném v deníku Faktu. Premiér Donald Tusk v reakci poznamenal, že by rád znal všechny okolnosti, které hlavu státu přiměly učinit takové prohlášení.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa